Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAŠTITNIK GRAĐANA: DIREKTORI JAVNIH PREDUZEćA KOJI TRAżE OD ZAPOSLENIH DA PRISUSTVUJU STRANAčKIM MITINZIMA MORAJU DA SNOSE KRIVIčNU ODGOVORNOST ZBOG KRšENJA PRAVA IZ RADNOG ODNOSA


Direktori javnih preduzeća koji zahtevaju od zaposlenih da prisustvuju stranačkim mitinzima, tokom predizborne kampanje, moraju da snose krivičnu odgovornost zbog kršenja prava iz radnog odnosa, izjavio je Zaštitnik građana, Saša Janković.

"Građane treba ohrabriti da stranačkim aktivistima ili direktorima javnih preduzeća slobodno kažu: 'Ne!'. Ti direktori koji uz pretnje otkazima, radnike teraju na stranačke mitinge, treba da snose krivičnu odgovornost. Ukoliko zaposleni dobije otkaz, nadležni sud u radnom sporu mora da ga vrati na posao", rekao je Janković.

On je naglasio da, sa druge strane, ne treba zakonom regulisati ponašanje partijskih aktivista koji telefonom ili od vrata do vrata ubeđuju građane da glasaju za njihovu političku opciju.

"Ne treba to zakonom kažnjavati. Mi treba da smo slobodni da razgovaramo sa njima ili sa prodavcima usisivača, sakupljačima sekundarnih sirovina. To je normalno. Međutim, nije normalno ako neko to uporno radi ili želi da izvrši odmazdu nad vama ukoliko ne želite da razgovarate, kažete mu vaše političko uverenje ili odbijete da idete na miting, što se dešava. Tu treba uvesti efikasne institucije za kažnjavanje takvih postupaka", rekao je Janković.

Pojavu falsifikovanja hiljada potpisa podrške za izborne liste, Ombudsman je ocenio kao "vrhunac apsurdne situacije koja je posledica nekažnjivosti tog krivičnog dela u Srbiji".

Janković je dodao da ja apsurdno da neko "u Srbiji, u 21. veku, posegne za nečijim identitetom, ponudi hiljade falsifikovanih potpisa i da prođe nekažnjeno".

"Falsifikovanje je krivično delo u celom svetu i ne treba mi sad u Srbiji da izmišljamo neko izborno antifalsifikatorsko telo. Postoji tužba za krivično delo falsifikovanja, trebalo bi da postoji brza reakcija suda i ozbiljna zaprećena kazna, i ukoliko nam funkcionišu institucije, onda nikom neće pasti na pamet da to uradi ili ponovi", istakao je Zaštitnik građana.

Izvor: Vebsajt B92, 16.04.2016.
Naslov: Redakcija