Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NALED: ZA UNAPREđENJE POSLOVNOG AMBIJENTA NEOPHODNA JE IZMENA PORESKIH PROPISA, PROPISA O ELEKTRONSKOM POSLOVANJU, O FUNKCIONISANJU I POLOżAJU LOKALNIH SAMOUPRAVA I O ZAšTITI żIVOTNE SREDINE


Izmena poreskih propisa trebalo bi da bude reformski prioritet nove Vlade Republike Srbije, odlučili su članovi Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) na desetoj godišnjoj skupštini.

Među pet najvažnijih regulatornih pitanja za unapređenje poslovnog ambijenta našli su se i:

  • propisi o elektronskom poslovanju,
  • propisi o porezu i doprinosima na zarade,
  • propisi koji regulišu funkcionisanje i položaj lokalnih samouprava,
  • propisi u oblasti zaštite životne sredine.

Nadamo se da ćemo dobiti Vladu sa kojom ćemo moći da sarađujemo brzo i efikasno i NALED će resornim ministarstvima predložiti sprovođenje reformskih prioriteta koje su izabrali naši članovi – izjavila je predsednica Upravnog odbora NALED-a Ana Brnabić.

Više vremena planiramo da posvetimo realizaciji javno-privatnih partnerstava, unapređenju znanja i efikasnosti javnih službenika i reformi finansiranja zdravstvene zaštite. Neophodno je i da hitno počne primena Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije, koji je sada na čekanju - dodaje Brnabić.

Na godišnjoj skupštini NALED-a, Vladi Republike Srbije i Agenciji za privredne registre (APR) svečano je uručen softver za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola u trajno vlasništvo. Ana Brnabić je tim povodom istakla da će NALED insistirati na tome da naredni koraci u razvoju e-servisa za građane i privredu budu uvođenje elektronskog plaćanja i elektronskog arhiviranja.

Sistem za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola u funkciji je od 4. januara 2016. godine i do sada je podneto gotovo 8.000 zahteva za različita odobrenja za gradnju, od kojih je rešeno 70 odsto. Softver je izrađen u okviru projekta GIZ-ovog Otvorenog regionalnog fonda za unapređenje opštinskih usluga u partnerstvu s NALED-om, a finansijsku podršku dale su vlade Nemačke i Švajcarske.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, E. Dn., 15.04.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija