Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

EU NE POZIVA SRBIJU NA OTVARANJE POGLAVLJA 14 I 21, VEĆ SAMO NA PRIPREMU PREGOVARAČKIH POZICIJA


Nijedno poglavlje ne može biti otvoreno pre otvaranja poglavlja 23 i 24, a Srbija je pozvana da radi na pregovaračkoj poziciji za poglavlja 14 i 21, koja se odnose na transport, rečeno je u Pregovaračkom timu Srbije.

Pregovarački tim je tako objasnio izjavu ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrutkure, Zorane Mihajlović, da je od Holandije, koja predsedava EU, stigla zvanična informacija da je Srbija spremna da otvori još dva poglavlja - 14 - Transportna politika i 21 -Transevropske mreže.

Šefica tima, Tanja Miščević, navodi da ništa ne može biti otvoreno pre poglavlja 23 i 24, a da je Srbija za poglavlja 14 i 21 dobila poziv da radi na pregovaračkoj poziciji.

"Sad nas čeka posao da svoj plan za preuzimanje svih preostalih obaveza iz usklađivanja predstavimo EU kroz pregovaračku poziciju", istakla je Miščević.

Ministarka zadužena za evropske integracije, Jadranka Joksimović, izjavila je da Srbija u procesu evropskih integracija ne traži političke ustupke, već je fokusirana na ispunjavanje kriterijuma, što će rezultirati harmonizacijom sa pravnim tekovinama i standardima Evropske unije.

Ona je navela uspešno sprovođenje strukturnih reformi preduslov za napredak države, zbog čega je za Srbiju važno što je već na početku procesa pristupanja fokus na reformskim poglavljima.

Izvor: Vebsajt N1 info, 16.03.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija