Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O ZAŠTITI PRAVA MALOLETNIKA U OBLASTI PRUŽANJA MEDIJSKIH USLUGA: PRUżALAC MEDIJSKE USLUGE DUżAN JE DA PROGRAMSKI SADRżAJ KOJI MOżE NAšKODITI RAZVOJU MALOLETNIKA JASNO OZNAčI NA NAčIN UREđEN OVIM PRAVILNIKOM I NE SME GA OBJAVITI U VREME KAD SE OSNOVANO MOżE OčEKIVATI DA GA MALOLETNICI PRATE, IMAJUćI U VIDU UOBIčAJENI RASPORED NJIHOVIH AKTIVNOSTI


Regulativa u oblasti zaštite dece od neprikladnih televizijskih sadržaja ne poštuje se i potrebno je da mediji bez odlaganja počnu da primenjuju Pravilnik o zaštiti prava maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga ("Sl. glasnik RS", br. 25/2015 - dalje: Pravilnik, koji je donet 2015. godine.

Potrebno je i da Regulatorno telo za elektronske medije strože kažnjava odgovorne za kršenje Pravilnika, kako medijski sistem u Srbiji ne bi u praksi narušavao prava dece, zaključak je sa nedavno održanog okruglog stola koji su organizovali kancelarija UNICEF-a u Srbiji, UNS i Regulatorno telo za elektronske medije.

Direktor UNICEF-a u Srbiji, Mišel Sent-Lot, objašnjava da su mediji, a naročito televizija, važno sredstvo za socijalizaciju dece i adolescenata.

- Televizija samo po sebi nije ni dobra ni loša za socijalizaciju deteta. Televizijski programi nude i pozitivne i negativne modele ponašanja. Istraživanja su pokazala da mnoga manja deca ne mogu da naprave razliku između onoga što vide i onoga što je stvarnost. -

Na primer, gledanje nasilja i negativnih modela direktno je povezano sa agresijom i povećanim strahom. Emiteri su odgovorni za primenu sistema označavanja i davanje pravih informacija roditeljima o TV sadržaju koji prikazuju - objasnio je direktor UNICEF-a u Srbiji apelujući na roditelje da zaštite decu od negativnih efekata sadržaja koji se prikazuju na televiziji, da budu prisutni kada deca gledaju televiziju i da razgovaraju sa njim o sadržaju koji se gleda, bilo da je prikladan ili neprikladan za decu.

Generalni sekretar Regulatornog tela za elektronske medije, Nenad Janković, ističe da Pravilnik do tančina razrađuje sve ono što se tiče zaštite maloletnika u programimskim sadržajima.- Regionalno telo nije samo represivni organ, već u saradnji sa pružaocima medijskih usluga pokušava da iznađe najbolje načine da zaštitimo maloletnike od programskih sadržaja koji bi mogli biti štetni za njih.

- U trojnoj vezi Regulatorno telo, urednici i roditelji, mislim da ćemo da dođemo do toga da vrlo brzo ti sadržaji koji su sada dostupni najmlađima budu na neki način proterani iz programa i da se i kao zemlja, i kao mediji, i kao ljudi, prizovemo redu i disciplini - istakao je Janković.

Predstavnici Regulatornog tela ukazali su na okruglom stolu "Primena novog sistema označavanja TV programa neprikladnih za decu" da je praksa pokazala da urednici nisu čitali Pravilnik, a kao primer naveli su programe sa oznakama 14 ili 15, umesto sa propisanim 12, 16 ili 18 godina.

Prema Članu 7 Pravilnika, medijski programi moraju da se označavaju u tri kategorije:

1) programski sadržaj nepodesan za maloletnike mlađe od 12 godina;

2) programski sadržaj nepodesan za maloletnike mlađe od 16 godina;

3) programski sadržaj nepodesan za osobe mlađe od 18 godina.

Markice kojima se označavaju kategorije moraju biti zelene, žute i crvene boje i moraju se nalaziti u gornjem delu ekrana tokom trajanja određenog programa. Pravila određuje i njihovu primenu kontroliše Regulatorno telo.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, Lj. Malešević, 16.03.2016.
Naslov, Obeležavanje: Redakcija