Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POČELA SA RADOM BERZA STRUJE- SEEPEX


Srpska berza struje SEEPEX počela je da radi u Beogradu 17. februara 2016. godine i prvog dana trgovine bilo je 1.925 megavat časova zaključenih transakcija.

Berzu električne energije SEEPEX formirale su "Elektromreže Srbije" i Evropska berza električne energije EPEX SPOT i prvog dana je na berzi postignuta vrednost od 23, 83 evra po megavat času što je, kako je rečeno, izuzetan rezultat.

Ministar rudarstva i energetike, Aleksandar Antić, je rekao da je Srbija prva od zemalja Jugoistočne Evrope i Evropske energetske zajednice u kojoj je počela da radi berza električne energije. "To je dokaz da smo u energetskom smislu lider u Jugoistočnoj Evropi i zato smo dobili sve pohvale u EU i energetske zajednice."

On je istakao da je početak rada berze struje u Srbiji važan dan za ukupan energetski sistem. Antić je rekao da je to bio kompleksan poduhvat i da je berza otvorena nepunih 14 meseci nakon usvajanja Zakona o energetici ("Sl. glasnik RS", br. 145/2014).

Generalni direktor EMS-a rekao je da je otvaranjem organizovanog trgovanja električnom energijom, EMS ispunio zakonodavnu obavezu i jednu od obaveza za pridruživanje EU, čime su poboljšani uslovi za investitore u Srbiji.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 17.02.2016.
Redakcija