Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O JAVNIM PREDUZEĆIMA: Zakonski rok za okončanje konkursa za izbor direktora raspisanih po ovom Zakonu ističe 4. marta 2017. godine


Više od dve trećine direktora javnih preduzeća u Srbiji je u v. d. stanju. Od 33 kompanije, čiji je osnivač Republika Srbija, čak 23 rukovodioca trenutno se nalaze u statusu vršioca dužnosti. Neki od njih već godinama su na poziciji privremenih rukovodilaca.

Osim što je iz Vlade nedavno najavljena smena loših direktora javnih preduzeća, za neke od njih, i po Zakonu o javnim preduzećima ("Sl. glasnik RS", br. 15/2016 - dalje: Zakon), vreme na ovim pozicijama curi. Preciznije, po članu 80. Zakona ističe i zakonski rok po kome bi javni konkursi, raspisani u skladu sa ovim propisom, trebalo da se okončaju. Rok za završetak ovog posla ističe 4. marta 2017. godine, dakle godinu dana od dana stupanja ovog propisa na snagu.

To praktično znači da će u narednih mesec i po dana, po slovu Zakona, direktore na konkursu dobiti samo Elektroprivreda Srbije i "Resavica". Jer, kako pokazuju podaci od kako je novi Zakon stupio na snagu, raspisana su svega dva konkursa. Javni poziv za direktora EPS-a Vlada je raspisala 23. marta 2016. godine. Rudnik "Resavica" je drugo javno preduzeće, čiji je osnivač Republika, za koje je konkurs raspisan po novom zakonu. Tačnije 30. marta 2016. godine.

Kako objašnjava Zlatko Minić iz organizacije "Transparentnost Srbija", problem je što v. d. stanje za direktore koji su izabrani po starom Zakonu o javnim preduzećima ("Sl. glasnik RS", br. 119/2012, 116/2013 - autentično tumačenje i 44/2014 - dr. zakon) u praksi može da traje gotovo neograničeno.

Jer, iako je i po starom Zakonu bilo ograničeno v. d. stanje u praksi je ovaj propis kršen bez ikakvih posledica. Rukovodilac je u v. d. stanju mogao da bude dva puta po šest meseci – kaže Minić.

Po novom propisu, v. d. stanje oročeno je na godinu dana. Međutim, za Minića je nepoznanica da li to znači da će posle isteka tog zakonskog roka neki novi direktor takođe moći ponovo da bude postavljen kao v. d.

Izvor: Vebsajt Politika, Anica Telesković, 13.01.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija