Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O SISTEMU PLATA U JAVNOM SEKTORU: SINDIKATI SMATRAJU DA ćE PRIMENOM BUDUćEG ZAKONA BITI OšTEćENI ZAPOSLENI KOJI SU NA BOLOVANJU ILI SE POVREDE NA RADU, JER SE SMANJUJU NAKNADE ZA ODMOR, BOLOVANJE, MINULI I NOćNI RAD


Zarade državnim službenicima biće umanjene za 10 do 20 procenata primenom budućeg Zakona o sistemu plata u javnom sektoru, tvrdi Zoran Mihajlović, potpredsednik Saveza samostalnog sindikata Srbije. U samoj primeni posebno će biti oštećeni radnici koji će, recimo, zbog gripa, biti na bolovanju pošto će im se tada obračunavati 65 odsto minimalne zarade.

To znači da će im se plata računati u odnosu na minimalac, koji je sada oko 21.000 dinara, pa će im posle bolesti na račun leći svega 13.000 dinara. Do sada se u obzir uzimala prosečna zarada zaposlenih za poslednjih 12 meseci, pa se od toga odbijalo 35 odsto.

- Oni koji se povrede na radu, više neće primati 100 procenata plate koje primaju, već od osnovne zarade - kaže Mihajlović. - Slično je i sa plaćenim odsustvima ili sa dnevnicama za dane kada su radnici dobrovoljno dali krv. Naime, tada će im se iznos za neradni dan koji dobiju za svoju humanost obračunavati prema osnovnoj plati.

Mihajlović naglašava da će zarade sigurno biti umanjene u startu 10 do 20 odsto, a tek sledi usaglašavanje ovog zakona sa još tri zakona koji moraju da prate ovaj propis.

Reprezentativni sindikati su upozoravali članove Socijalno-ekonomskog saveta i predstavnike Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave u radnoj grupi za pripremu Nacrta zakona, da ne bi smelo da se ide ispod onoga što daje Zakon o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013 i 75/2014). U tome ih je podržao, kako tvrde, i ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja ali efekta nije bilo.

Za Ranku Savić, iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije, Nacrt zakona je nastavak urušavanja prava zaposlenih, koje je počelo donošenjem Zakona o radu, a nastavilo se Zakonom o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru ("Sl. glasnik RS", br. 68/2015) i Nacrtom zakona o sistemu plata u javnom sektoru.

- Predložena rešenja iz Nacrta zakona su neustavna, dovode do diskriminacije zaposlenih - kaže Ranka Savić. - Uvode se radnici prvog i drugog reda i eliminiše kolektivno pregovaranje i ugovori. O čemu pregovarati kada Vlada Republike Srbije svojim aktom određuje i koeficijente i osnovicu.

"Krajnji rok za usvajanje ovog zakona, a da se ne ugrozi kredit Svetske banke jesu prvi dani februara 2016. godine. To znači da Nacrt zakona uskoro mora da se nađe na sednici Vlade Republike Srbije. U ovom trenutku ključni problem jeste što nam je Ustavni sud skrenuo pažnju na neke odredbe koje, po njihovom mišljenju, nisu u skladu sa Ustavom Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006 - dalje: Ustav). Nažalost, to znači da Ustav nije po međunarodnom standardu", napominje ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Kori Udovički.

Ključna napomena Ustavnog suda jeste da se u Nacrtu zakona moraju preciznije navesti elementi koji čine zaradu.

Izvor: Vebsajt Novosti i RTS, 16.01.2016.
Naslov: Redakcija