Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O JAVNOM OKUPLJANJU: NEZAVISNE INSTITUCIJE I SINDIKATI ZALAżU SE ZA IZMENE I PRECIZNIJE DEFINISANJE POJEDINIH ODREDABA NACRTA ZAKONA


Nacrtom zakona o javnom okupljanju nije regulisano održavanje "kontra skupova", a nedovoljno su definisani spontano okupljanje, kao i okupljanje u pokretu, smatra Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković.

Kada je reč o okupljanju u pokretu u Nacrtu zakona nije predviđena mogućnost da se okupljeni zaustave tokom pokreta, osim na polasku i završetku.

"Čini mi se da bi to bilo ograničavanje slobode okupljanja, ne ulazim u bezbednosni aspekt. Čini mi se da ni spontano okupljanje nije dovoljno definisano, jer je onemogućeno spontano okupljanje na koje neko povede ili pozove", navodi Jankovićeva.

Poverenica ističe da je potrebno da se još jednom proveri da li su sve odredbe u Nacrtu zakona u skladu sa OEBS-ovim smernicama za javno okupljanje.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić, naglašava da u Nacrtu zakona postoji nejasna odredba "da nadležni organ vodi evidenciju u skladu sa propisima kojim je uređena evidencija" i ocenjuje da je to široko tumačenje.

Zamenik Zaštitnika građana, Miloš Janković, ističe da je vrlo neprijatna situacija "pravni vakuum" koji je nastao zbog nepostojanja propisa koji uređuje oblast okupljanja građana.

Pravni vakuum je nastao 9. oktobra 2015. godine. Odlukom Ustavnog suda prethodni Zakon o okupljanju građana ("Sl. glasnik RS", br. 51/92, 53/93, 67/93 i 48/94, "Sl. list SRJ", br. 21/2001 - odluka SUS i "Sl. glasnik RS", br. 101/2005 - dr. zakon) proglašen je neustavnim 9. aprila 2015. godine, a sud je objavljivanje ove odluke odložio za šest meseci od njenog objavljivanja.

Predstavnici Saveza samostalnog sindikata i Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata saglasni su da je sa aspekta izražavanja nezadovoljstva na sindikalnim skupovima Nacrt zakona manjkav i restriktivan.

"Nacrt zakona nije distancirao mirna okupljanja na kojima se izražava socijalno nezadovoljstvo od sportskih, verskih i drugih okupljanja", objašnjava Duško Vuković iz Saveza samostalnih sindikata.

Vuković navodi da bi Nacrt zakona trebalo da odredi mesto za mirno okupljanje i održavanje sindikalnih skupova i da taj sindikat za sindikalne skupove predlaže Trg Nikole Pašića u Beogradu.

Pored toga, Duško Vuković predlaže da se skrati rok za prijavu skupova i ocenjuje da je osam dana previše.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, Ranka Savić, pohvalila je način održavanja javne rasprave o Nacrtu zakona.

Savićeva je kritikovala odredbu kojom rešenje o zabrani skupa izdaje MUP, kao i to da policija skup može da prekine "naređenjem". Pored toga, sporne su previsoke kazne za organizatore koji skup održe na opasnom mestu ili bez izdate dozvole.

"Novčane kazne su od 70.000 do 120.000 za fizička lica koja organizuju skup. Zašto u Zakonu o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013 i 75/2014) nema kazne za poslodavce koji ne isplaćuju plate ili doprinose", navela je Ranka Savić.

Izvor: Vebsajt RTS, 15.12.2015.
Naslov: Redakcija