Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI SA DECOM: ZARADU PORODILJAMA NE ISPLAćUJE DIREKTNO MINISTARSTVO ZA RAD, VEć POSLODAVAC, ISTOVREMENO KAD I OSTALIM ZAPOSLENIMA, A PO PRUżANJA DOKAZA DA JE ISPLATA IZVRšENA, MINISTARSTVO MU TA SREDSTVA REFUNDIRA. ZAHTEV ZA REFUNDACIJU ISPLAćENIH SREDSTAVA POSLODAVAC NE MORA DA PODNOSI SVAKOG MESECA, VEć TO MOżE DA UčINI I ZA VIšE MESECI ISTOVREMENO, POšTUJUćI ROK ZASTARELOSTI TRI GODINE OD DOSPELOSTI SVAKOG POJEDINAčNOG DAVANJA


Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je da poslodavcima redovno refundira isplaćena sredstva na osnovu uredno podnetih zahteva za refundaciju, a da naplatu poreza sprovodi Poreska uprava, odnosno Ministarstvo finansija.

Ministarstvo je to saopštilo u vezi sa naplatom solidarnog poreza porodiljama kojima su poslodavci odjednom uplatili po nekoliko zaostalih zarada, te sada državi na ime solidarnog poreza moraju da vrate 20 odsto od ukupne sume.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, prema Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom ("Sl. glasnik RS", br. 16/2002, 115/2005 i 107/2009), zaradu porodiljama ne isplaćuje direktno Ministarstvo, već poslodavac, istovremeno kad i ostalim zaposlenima, a po pružanja dokaza da je isplata izvršena, Ministarstvo mu ta sredstva refundira.

Zahtev za refundaciju isplaćenih sredstava poslodavac ne mora da podnosi svakog meseca, već to može da učini i za više meseci istovremeno, poštujući rok zastarelosti tri godine od dospelosti svakog pojedinačnog davanja.

Najveći deo poslodavaca zahtev za refundaciju, kako se dodaje, ipak podnosi blagovremeno mesec za mesec, ali ima i onih koji to čine za više meseci ili čak za ceo period po isteku odsustva.

Svesno tog problema, Ministarstvo je još pre dve godine na njega skrenulo pažnju Ministarstvu finansija, dodaje se u saopštenju.

U Ministarstvu finansija kažu da je Zakon o umanjenju neto prihoda lica u javnom sektoru ("Sl. glasnik RS", br. 108/2013) počeo da se primenjuje 1. januara 2014. i primenjivao se na zarade i druga primanja iznad 60.000 dinara isplaćenih na mesečnom nivou, zaključno sa 31. oktobrom 2014. godine

- Kako je navedeni Zakon prestao da važi, kao i zbog nemogućnosti da se nešto u njemu menja, Ministarstvo finansija u koordinaciji sa Poreskom upravom intenzivno razmatra pojedinačne slučajeve i preduzima aktivnosti radi iznalaženja modaliteta za njihovo rešavanje. 

Izvor: Vebsajt Blic, 15.12.2015.
Naslov, Obeležavanje: Redakcija