Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

KAMATE NA KREDITE RS U NAREDNOJ GODINI BIĆE U VISINI 3,5 % BDP: PREDSEDNIK FISKALNOG SAVETA SMATRA DA ćE 2016. GODINA DONETI STAGNACIJU A PRIVREDNI RAST MOGUć JE OD 2017.


Pravna baza Paragraf Lex

Srbija će u narednoj godini samo na kamate na kredite morati da plati 140 milijardi dinara ili oko 3,5 odsto druto domaćeg proizvoda (BDP), što je jednako ukupnom izdvajanju za osnovno, srednje i visoko obrazovanje, upozorio je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović. On je rekao da će zaduživanje zbog inercije nastaviti da raste još nekoliko godina, te se efekti fiskalne konsolidacije i mali privredni rast od dva odsto mogu očekivati tek 2017.

Petrović je prognozirao da će iduće godine pad BDP biti 0,5 odsto dok se u 2016. godini može očekivati dalja stagnacija, iako je projektovan rast, i dodao da to znači da privredni rast nije moguće očekivati iz daljeg zaduživanja ili iz lične potrošnje, pa je to jedino moguće postići uz investicije u proizvodnju koja je orijentisana na izvoz.

"Za privredni rast je, verovatno, izgubljena i 2016. godina jer je to moguće samo uz pomoć investicija. A te investicije bi već sada morale da budu najavljene, da bi se sprovele u 2015. godini i da bi dale rezultate u 2016. godini", rekao je Petrović.

Petrović je rekao da je, takodje, potrebno da država poveća ili čak i udvostruči javne investicije u infrastrukturu jer je ona sada u Srbiji nedovoljno razvijena, i kada je u pitanju železnica i kada je reč o auto-putevima.

Izvor: Beta, 16.12.2014.