Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NBS IZDALA DOZVOLU ZA RAD BANCI IZ UJEDINJENIH ARAPSKIH EMIRATA: OčEKIVANI POčETAK POSLOVANJA MART 2015.


Pravna baza Paragraf Lex

Izvršni odbor Narodne banke Srbije dao dozvolu za rad banci iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koja će poslovati pod imenom Mirabank, koja je u vlasništvu međunarodne Rojal (Royal) grupe, čije je sedište u Abu Dabiju.

NBS je istakla da je to je prva grinfild investicija u bankarskom sektoru Srbije od 2008. godine.

Nakon dobijanja dozvole za rad banke, osnivač Mirabank dužan je da u roku od 30 dana održi osnivačku skupštine banke, na kojoj se donosi statut, biraju predsednik i članovi Upravnog i Izvršnog odbora banke, usvajaju program aktivnosti i poslovna politika i donosi odluka o prvom izdavanju akcija.

Banka stiče svojstvo pravnog lica momentom upisa u Registar privrednih subjekata, nakon čega će moći da otpočne redovno poslovanjem u Srbiji, što NBS očekuje do kraja marta 2015. godine.

Rojal grupa je jedna od najvećih kompanija i investicionih holdinga u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, prisutna u državama Bliskog istoka, SAD, Evrope, Azije, Afrike i Južne Amerike, a poslove ima u sektorima finansija, proizvodnje, nepokretnosti, ugostiteljstva, obrazovanja, zdravstvene zaštite, tehnologije i medija.

Izvor: Beta, 16.12.2014.