Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ADVOKAT KOJEM JE ADVOKATSKA KOMORA BEOGRADA IZREKLA PRIVREMENU ZABRANU BAVLJENJA ADVOKATUROM NAJAVIO PODNOŠENJE KRIVIČNE PRIJAVE PROTIV PREDSEDNIKA KOMORE


Pravna baza Paragraf Lex

Beogradski advokat S.V. najavio je da će podneti krivičnu prijavu protiv predsednika Advokatske komore Beograda koja mu je izrekla privremenu zabranu bavljenja advokaturom jer je tokom protesta advokata postupao kao branilac po službenoj dužnosti. On je rekao da će prijavu protiv predsednika AKB, kao potpisnika te odluke, podneti zbog krivčnog dela zloupotreba službenog položaja i ometanje pravde.

Predsednik AKB kaže da je UO odlučio da takvu odluku donese ne samo zbog postupanja S.V. tokom protesta, već i što je preko medija pozivao advokate da ne poštuju odluke AKB i Advokatske komore Srbije.

S.V. ne spori da je radio kao branilac po službenoj dužnosti tokom protesta advokata sa obustavom rada koja traje više od tri meseca i ističe da je pravo na rad garantovano Ustavom Srbije. On je podsetio da je to pravo potvrdio i Upravni sud svojom prošlonedeljnom odlukom u slučaju takođe susprenovanog advokata V.R., usvojivši njegov zahtev za odlaganje izvršenja odluke AKB  "jer bi njegovim izvršenjem V.R. bilo ugroženo pravo na rad koje je zajemčeno Međunarodinm konvencijama i Ustavom Srbije".

Izvor: Tanjug, 16.12.2014.