Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZMENE ZAKONA O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: KOMORA IZVRŠITELJA U ROKU OD PET DANA ODREDJUJE IZVRŠITELJE VODEĆI RAČUNA O RAVNOMERNOSTI


Poslanici Skupštine Srbije raspravljaju o izmena Zakona o izvršenju i obezbeđenju, a kojim je predvidjena nadležnost izvršitelja za izvršenje novčanih potraživanja nastalih po osnovu izvršenih komunalnih i sličnih usluga.

Prema rečima poslanice SNS Biljane Pantić Pilje, tim zakonskim predlogom biće sprečeno favorizovanje pojedinih izvršitelja i obezbeđeno da predmeti izvršenja budu raspoređivani svima ravnomerno.

Pilja, koja u ime predlagača obrazlaže zakon, kaže da se sada dešava da javna komunalana preduzeća upadljivo favoirziju pojedine izvršitelje i daju im najveći deo naplate potrazazivanja, jer ne postoji nijedan kriterijum za raspodelu predmeta, već je ostavljeno poveriocu da sam izabere privatnog izvršitelja.

  • Izmene Zakona predvidjaju, objasnila je ona, da je javno preduzeće, koje želi da naplati potrazivanja po osnovu komunalnih i sličnih usluga, dužno da se obrati Komori izvršitelja, koja treba u roku od pet dana da odredi izvršitelje vodeći računa o ravnomernosti i prema azbučno redu upisa u Imenik izvršitelja.

- Slična rešenja već postoje u drugim državama - zaključila je Pilja.

  • Predloženim izmenama Zakona o izvršenju i obezbeđenju predviđeno je i da je nadležan isključivo izvršitelj na čijem području dužnik ima preivalište, boravak ili sedište.

Planirano je da se vodi računa o terotirijanoj pripadnosti dužnika, jer je do sada dolazilo do favoirizvano izvršitelja iz velikih gradova, posedno Beograda i Novog Sada, predviđeno je i da se:

  • predlog za zvršenje na osnovu verodostojne isprave radi ostvarivanja novčanog potraživanja za komunalne i slične usluga podnosi izvršitelju na čijem se području nalazi sedište izvršnog poverioca. 
Izvor: Tanjug