Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O AUTORSKOM I SRODNIM PRAVIMA: Doneta prva presuda zbog neovlašćenog fotokopiranja i prodavanja udžbenika. Viši sud u Novom Sadu potvrdio je presudu Osnovnog suda, kojom je vlasnik fotokopirnice osuđen uslovno na godinu dana zatvora


Vlasnik jedne fotokopirnice u Novom Sadu osuđen je uslovno na godinu dana zatvora zbog neovlašćenog fotokopiranja i prodavanja udžbenika, a u skladu sa Zakonom o autorskom i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011, 119/2012 i 29/2016 - odluka US - dalje: Zakon). Radnja osuđenog Novosađanina nalazi se u blizini novosadskog Pravnog fakulteta, pa je uglavnom prodavao neovlašćene primerke izdanja njihovih profesora.

Viši sud u Novom Sadu potvrdio je presudu osnovnog suda, a vlasnik fotokopirnice zvanično je kažnjen zbog neovlašćenog korišćenja autorskih dela pet nastavnika Pravnog fakulteta. Osuđeni je nekoliko godina, bez dozvole, fotokopirao i prodavao udžbenike, što su potvrdila zaplenjena izdanja i svedočenja više kupaca.

Slično bi mogli da prođu i ostali vlasnici fotokopirnica u kojima se otvoreno, godinama, prodaju nelegalne kopije udžbenika. Najtraženija izdanja spremljena su unapred i odmah mogu da se kupe, a manje traženi naslovi mogu da se naruče.

Prve krivične prijave protiv fotokopirnica podneo je i Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu.

- Protiv pet fotokopirnica smo podneli krivične prijave - kažu u pravnoj službi ovog fakulteta. - Policija je izvršila uviđaj, zaplenila kompjutere i sada treba da, u odeljenju za visoko-tehnološki kriminal, utvrde čiji su sve udžbenici na hard-diskovima, da bismo znali koliko je profesora oštećeno. Istraga je još u toku i čekamo epilog ovih slučajeva. Prijave smo podneli jer se krši Zakon, oštećeni su pravni vlasnici autorskih prava, ali i budžet Republike Srbije, jer se na sva legalna izdanja plaća porez.

Od stotina fotokopirnica koje posluju širom Srbije, desetine prodaju "na crno" nelegalna izdanja udžbenika za fakultete. Ipak su malobrojni oni koji su i uhvaćeni u kršenju Zakona. Pojedini su na oprezu, pa se nelegalna izdanja prodaju "ispod tezge", dok drugi javno izlažu sve fotokopije, koje se prodaju po nekoliko puta nižoj ceni od originala.

- Kupujemo fotokopije, jer nam je to mnogo jeftinije. Znamo da to nije legalno i da se krši Zakon, ali za studentski budžet svaki dinar je važan - kažu studenti Fakulteta političkih nauka. - Oko našeg fakulteta ima nekoliko fotokopirnica u kojima mogu da se kupe takva izdanja. Nije nikakva tajna da prodaju umnožene knjige za Fakultet političkih nauka i Fakultet organizacionih nauka.

Slično je i oko drugih velikih fakulteta.

Ako pravno lice prekrši Zakon predviđene su kazne i do tri miliona dinara. Od 50.000 do 200.000 je kazna za odgovorno lice, a za fizičko lice je od 10.000 do 50.000 dinara.

Izvor: Vebsajt Novosti, I. Mićević, 15.11. 2016.
Naslov: Redakcija