Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NOVI SISTEM ZA NAPLATU NA AUTOPUTU BEOGRAD- SUBOTICA NA SNAZI OD 16. NOVEMBRA 2015. GODINE: Putarina se plaća po pređenom kilometru, umesto fiksnog iznosa za celu relaciju


Novi sistem za naplatu na autoputu Beograd- Subotica, koji će vozačima doneti jeftinije putarine počeo je sa radom od 16. novembra 2015. godine, izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović.

Putarina se plaća po pređenom kilometru, umesto fiksnog iznosa za celu relaciju. Zatvoreni sistem naplate će se primenjivati od Stare Pazove do Siriga, gde će početi da rade četiri nove naplatne stanice, dok će putarine u proseku biti upola jeftinije.

Vozači putničkih automobila koji su do sada plaćali 240 dinara putarinu do Novog Sada, sada će za istu relaciju plaćati 190 dinara. Oni koji se sa autoputa isključe ranije, plaćaće samo za deo puta koji pređu, odnosno 60 dinara do Inđije, 70 dinara do naplatne stanice Maradik, 90 dinara do Beške, odnosno 130 dinara do Kovilja, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Na celoj deonici od Stare Pazove do Siriga, putarina za putničke automobile će umesto 570 dinara iznositi 290 dinara, za motocikle umesto 290 dinara koštaće 150 dinara, dok će vozači šlepera umesto 3.400 plaćati plaćati 1.760 dinara.

"Takav sistem je pravedniji prema vozačima, u skladu je sa preporukama Evropske unije i primenjuje se u većini evropskih zemalja. Niže cene neće umanjiti ukupne prihode od putarina, koji se ulažu u održavanje puteva u Srbiji", precizirala je ministarka.

Izvor: Vebsajt Blic, 16.11.2015.
Naslov: Redakcija