Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O FINANSIRANJU ŽETVE: Poljoprivrednici će imati mogućnost da svojom proizvodnjom, garantuju kod banaka


Odbor za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Republičke Skupštine će na sutrašnjoj sednici razmatrati Nacrt Zakona o finansiranju žetve.

Ovaj dokument se praktično nalazi u „predskupštinskoj“ proceduri i Srbija je konačno na pragu da dobije jedan interesantan zakon, rekao je gostujući u emisiji „Brazde“ RTV Željko Radošević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede.

On je, međutim, poručio i da zakupci državne zemlje u sledećoj godini, najverovatnije neće moći da računaju na direktna davanja od 100 evra po hektaru obradive površine.

Suština zakona, koji je najavljivan u više navrata, a koji će prema rečima državnog sekretara uskoro biti inplemantiran i u Srbiji , je da će naši poljoprivrednici imati mogućnost da svojom proizvodnjom, tj robom, garantuju kod banaka i tako dođu do povoljnih sredstava, bilo da je u pitanju novac ili repromaterijal, a bez hipoteke na nekretnine.

Ugovori koji će biti potpisani između banaka i poljoprivrednika će biti zavedeni u Agenciji za privredne registre, rekao je Radošević i ujedno podsetio da je takav, interesantan, zakon već u primeni u Brazilu, Ukrajini i Rusiji a da će uvom delu Evrope Srbija biti prva država koja će ga imati vrlo skoro.

Izvor: RTV