Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O STEČAJU: Skraćuju se rokovi za odluku o bankrotu i reorganizaciji. Uvode se efikasniji mehanizmi za razrešenje stečajnih upravnika. Predmeti se daju ovlašćenim proceniteljima koji će procenjivati vrednost imovine u stečaju. Ubrzava se prodaja imovine koja nije od značaja za reorganizaciju


U Srbiji je u stečaju oko 2.000 preduzeća, a najavljenim izmenama važećeg Zakona o stečaju ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 - dr. zakon, 71/2012 - odluka US i 83/2014) trebalo bi da se poboljša položaj poverilaca i zaštite interesi preduzeća.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da kriza likvidnosti ostaje glavni problem čak i za zdrava preduzeća.

Stečaj je mehanizam da se preduzeće zapalo u poslovne teškoće ponovo osloni na "zdrave noge", ali u Srbiji se ovaj mehanizam, uglavnom, automatski izjednačava sa gašenjem preduzeća. Smrt kompanije, otpuštanje radnika i rasparčavanje imovine. Ipak, ne mora da bude tako, pošto bi nakon namirenja poverilaca, neka firma, ako tržište dozvoljava, mogla da nastavi sa radom.

"Tu se očekuje da se stvari menjaju na nivou sudova, stečajnih upravnika, Ministarstva privrede, Agencije za stečaj, odnosno licenciranje stečajnih upravnika, ali u svakom slučaju ovo što danas radimo i što ćemo uraditi u nekoliko narednih dana i nedelja jeste samo u funkciji unapređenja i ubrzanja procesa stečaja", kaže Dragan Stevanović, državni sekretar u ministarstvu privrede.

Stevanović navodi da je cilj Nacrta zakona unapređenje položaja obezbeđenih poverilaca i ubrzanje samog procesa.

- Ovim će se dodatno unaprediti poslovni ambijent kako bi on bio izvestan i siguran za poslovanje, a dovešće i do napretka Srbije na svetskoj ekonomskoj sceni - kaže Stevanović.

Direktorka Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, Danijela Vazura, rekla je da će Nacrtom zakona obezbeđeni poverioci moći da utiču na izbor ili razrešenje stečajnih upravnika. Kako je istakla, uvodi se pravo preče kupovine za obezbeđene poverioce i omogućava obustava postupka stečaja i prodaje imovine u trenutku kada se namire poverioci.

Značaj ovih izmena i unapređenje odredaba Zakona će doprineti tome da se prekine začarani krug dugovanja između preduzeća, a i radnici u ovim preduzećima će brže naplaćivati svoja potraživanja, jer značajan broj njih ima status založnih poverilaca.

Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o stečaju ukinuće mogućnost višemesečnih ili višegodišnjih zastoja u stečajnim postupcima tokom kojih su rokovi podnošenja planova reorganizacije produžavani.

Najznačajnije izmene predviđene Nacrtom zakona:

  • Skraćuju se rokovi za odluku o bankrotu i reorganizaciji
  • Uvode se efikasniji mehanizmi za razrešenje stečajnih upravnika
  • Predmeti se daju ovlašćenim proceniteljima koji će procenjivati vrednost imovine u stečaju
  • Ubrzava se prodaja imovine koja nije od značaja za reorganizaciju

Na kraju 2015. godine bez vlasnika bilo je ukupno 526 preduzeća koja su zapošljavala 90.000 radnika, a od tada je 236 otišlo u stečaj.

Dugogodišnjim odlaganjem stečaja na gubitku je i preduzeće u slučaju da mora da proda svoju imovinu, koja je za to vreme višestruko izgubila na vrednosti, kao i država koja gubi novac na ime neplaćenih poreza od tih dužnika.

Izvor: Vebsajt B92 i Novosti, 14.10.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija