Zastava Bosne i Hercegovine

SINDIKAT PRAVOSUĐA SRBIJE: Od 1. novembra 2016. godine generalni štrajk pravosudnih službenika


Između 7.000 i 8.000 pravosudnih službenika stupiće u štrajk 1. novembra 2016. godine, jer im šest godina nisu povećane zarade, iako im je Vlada Republike Srbije povećanje obećala, izjavila je predsednica Sindikata pravosuđa Srbije, Slađanka Milošević.

Milošević je navela da je ta odluka o generalnom štrajku doneta jer razgovori o povećanju zarada sa ministarkom prave nisu dali rezultat, već su samo produžili neizvesnost službenika u pravosuđu.

"Imamo nameru da obustavimo rad i da državu podsetimo da postojimo, da radimo za mizerne plate i da ih podsetimo da nema izgovora što novca nema", rekla je ona.

Pravosudna administracija uključuje zaposlene u tužilaštvima, sudovima i zatvorima. Prema njenim rečima, u Srbiji ima 11.000 pravosudnih službenika, saradnika i volontera.

Osim niskih plata, predsednica Sindikata pravosuđa naglašava i druge probleme struke, ali i generalno sindikata u Srbiji. "Imamo još mnogo stvari koje nas bole, a to je da se ne plaća prekovremeni rad, imamo neka druga zakonska prava koja se krše. U ovoj zemlji važi samo jedan zakon, zakon o budžetu, svi ostali su suspendovani. Svi sindikati u Srbiji imaju veliki problem u odnosu na druge sindikate u regionu. Oni se tamo bore da neko pravo uđe u zakon i tu im briga prestaje jer je zakon obavezujući. Kod nas je prvo problem da neki zakon uđe u javnu raspravu, pa onda borba da se zakon primeni ako se usvoji", navodi ona.

Milošević dodaje da su problemi nastali kada je uvedena tužilačka istraga i kada je ovaj organ dobio velika ovlašćenja. Zapisničari moraju da dođu u koje god doba noći, kada tužilac pozove zbog saslušanja i često rade prekovremeno.

Veliki problem imaju zaposleni u Specijalnoj zatvorskoj bolnici, gde radnici u kantini takođe rade za 25.000 dinara sa najtežim osuđenicima i pritvorenicima, psihički obolelim i nemaju beneficiran staž.

Izvor: Vebsajt Novosti i 021, 14.10.2016.
Naslov: Redakcija