Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

REFERENTNA KAMATNA STOPA ZADRŽANA NA NIVOU OD 8,5 ODSTO


Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 8,5 odsto.

Izvršni odbor je ocenio da rizici iz domaćeg i međunarodnog okruženja nalažu dalju opreznost u vođenju monetarne politike. Aktuelne geopolitičke tenzije, ali i očekivano dalje smanjenje ekspanzivnosti monetarne politike FED-a mogu se u narednom periodu negativno odraziti na priliv kapitala u zemlje u regionu, uključujući i Srbiju. Umeren rast premije rizika i deprecijacijski pritisci prisutni u gotovo svim zemljama regiona u poslednjih nekoliko meseci ukazuju na manju spremnost stranih investitora za ulaganja.

Izvršni odbor očekuje da će donošenje i dosledno sprovođenje mera fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi pozitivno uticati na ocenu stranih investitora u pogledu ulaganja u Srbiju, što bi u narednom periodu doprinelo jačanju otpornosti na pomenute eksterne rizike i pozitivno uticalo na premiju rizika zemlje.

Izvršni odbor je konstatovao da se međugodišnja inflacija postepeno vraća ka cilju od 4 ± 1,5% i u septembru iznosi 2,1%. Prema projekciji Narodne banke Srbije, i pored izostanka očekivane korekcije cena električne energije, inflacija će se do kraja godine vratiti u granice cilja, a zatim tokom 2015. nastaviti da se kreće unutar tih granica. Povratku inflacije u granice cilja doprineće niska baza i postepeno iščezavanje dezinflatornog efekta po osnovu niskih troškova u proizvodnji hrane, što potvrđuje i pozitivan doprinos cena hrane međugodišnjoj inflaciji u septembru. S druge strane, niska agregatna tražnja, dodatno pojačana novim merama fiskalne konsolidacije, ostaje glavni dezinflatorni faktor u srednjem roku. To potvrđuje i niska bazna inflacija, koja se drugi mesec zaredom kreće ispod ciljanog okvira.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se odlučivati o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 13. novembra.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije