Email Print

NAREDNIH MESECI TRI MEDIJSKA ZAKONA U NARODNOJ SKUPŠTINI RS


U narednih nekoliko meseci u Skupštinskoj proceduri naći će se tri medijska zakona, najavio je Saša Mirković, pomoćnik republičkog ministra kulture Srbije za oblast informisanja.

"Kad je reč o medijskoj regulativi, u današnjem izveštaju Evropske komisije smo malo lošije ocenjeni, pa će Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije prioritet biti ubrzavanje procedure donošenja novih medijskih zakona", rekao je Mirković za Radio Suboticu, posle javne rasprave o nacrtima Zakona o elektronskim medijima i Zakona o javnim servisima u Novom Sadu.

On je naveo da bi u "narednih nekoliko meseci" u skupštinskoj proceduri, osim pomenuta dva zakona, trebalo da se nađe i Zakon o javnom informisanju, za koji je javna rasprava završena još pre šest meseci.

"Svi ovi zakoni sada se vezuju za proces otpočinjanja pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji, pa ćemo morati da ubrzamo njihovo donošenje", rekao je Mirković.

Kada je reč o obaveznoj privatizaciji medija koja je bila predviđena Nacrtom Zakona o javnom informisanju, Mirković je naveo da još nije zauzet konačan stav, "jer se čekao odgovor od Brisela i ostalih Ministarstava", ali kada su u pitanju elektronski mediji čiji su osnivači lokalne samouprave, treba naći rešenje koje će zadovoljiti sve".

"To znači, kada su u pitanju mediji sa tradicijom i integritetom kao što je subotički radio, odnosno mediji u vojvođanskim višenacionalnim sredinama, u slučaju privatizacije mora postojati medijski uslov, da će budući vlasnik garantovati da će zadržati višejezične programe tokom nekoliko godina unapred, odnosno sačuvati imidž kakav ta RTV stanica ima", naveo je pomoćnik republičkog ministra kulture za oblast informisanja u izjavi za Radio Suboticu.

Izvor: Tanjug, 16.10.2013.