Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PKS: OKRUGLI STO O PRIMENI UREDBE O ZAŠTITI PRAVA INTELEKTUALNE SVOJINE NA GRANICI: 21. SEPTEMBRA 2015. GODINE


Privredna komora Srbije u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za zaštitu žigova – INTA i Registrom nacionalnog internet domena Srbija organizuje okrugli sto na temu "Primena Uredbe o zaštiti prava intelektualne svojine na granici ", 21. septembra 2015. godine, sa početkom u 11:00 sati, PKS, Resavska 15, sala 2. u prizemlju.

Na okruglom stolu će se govoriti i o problemima u praksi vezanim za primenu Uredbe o uslovima i načinu za primenu mera za zaštitu prava intelektualne svojine na granici ("Sl. glasnik RS", br. 25/2015), koja je počela 1. septembra 2015. godine, kao i o drugim pravnim osnovama za borbu protiv falsifikovanja na internetu.

Biće predstavljen ceo lanac u procesu kupovine na internetu, sa aspekta zloupotrebe ove vrste kupovine.

Zaštita prava intelektualne svojine jedan je od zadataka Uprave carine prilikom nadzora robe kod uvoza. Sprovodi se za robne marke, modele, patente, autorska i druga prava za koje je u Republici Srbiji podnesen zahtev za zaštitu prava intelektualne svojine. U slučaju sumnje da roba koja se uvozi povređuje prava intelektualne svojine, carinske vlasti robu privremeno zadržavaju i o tome obaveštavaju primaoca robe, kao i vlasnika prava intelektualne svojine. Ukoliko se u daljem postupku utvrdi da je došlo do povrede prava, sprovodi se oduzimanje i uništenje takve krivotvorene robe.

Zainteresovani za učešće na okruglom stolu mogu se prijaviti do 18. septembra 2015. godine, putem maila: snezana.bozic@pks.rs. 

Izvor: Vebsajt Privredna komora Srbije, 16.09.2015.