Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O OZAKONJENJU OBJEKATA: Pojedini vlasnici, iako su dobili rešenje o ozakonjenju, i dalje ne mogu da upišu objekte u katastar nepokretnosti. Stručnjaci upozoravaju da će se takve situacije dešavati sve dok Zakon ne bude usaglašen sa Zakonom o opštem upravnom postupku


Za blizu dve godine, otkad je usvojen Zakon o ozakonjenju objekata ("Sl. glasnik RS", br. 96/2015 - dalje: Zakon), popisano je 2,2 miliona nelegalnih objekata i doneto stotinak hiljada rešenja za ozakonjenje. Da se taj posao završi, ostalo je još samo godinu dana. Međutim, i pojedini vlasnici, iako su dobili rešenje o ozakonjenju, i dalje ne mogu da upišu objekte u katastar nepokretnosti. Stručnjaci upozoravaju da će se takve situacije dešavati sve dok Zakon ne bude usaglašen sa Zakonom o opštem upravnom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 18/2016).

Pojedini građani koji su ozakonili objekte, i dobili rešenje, sada imaju problem da upišu pravo svojine u katastar nepokretnosti, jer dele parcelu sa još gotovo 80 vlasnika.

"U Republičkom geodetskom zavodu su mi rekli da postoje prethodni zahtevi po kojima nije rešeno. S obzirom na to da je moj klijent 48. što se tiče podnetih zahteva za upis prava svojine, shodno Zakonu o opštem upravnom postupku, on mora da sačeka da se prethodnih 47 zahteva reši", navodi advokat Miloš Kostić.

Greška pri upisu vlasništva teško se ispravlja, kažu u Republičkom geodetskom zavodu. Navode da rade po Zakonu o opštem upravnom postupku, i da rešavaju predmet po predmet. Problem je, podsećaju, višedecenijski – jer mnogi graditelji pre zidanja objekta nisu izvodili geometra.

"Ukoliko na tom predmetnom stanu ili celom objektu postoji neki prethodni zahtev koji se možda odnosi na ostavinu ili sličan postupak, Republički geodetski zavod mora da sačeka da se ti prethodni zahtevi reše. Dakle, ukoliko postoji neka zabeležba na tom objektu, neka vrsta tereta, da li se to odnosi na postojanje nekog sudskog spora, mi ne možemo pre završetka sudskog spora upisati nekog kao vlasnika u katastar nepokretnosti", objašnjava Maja Radović iz Republičkog geodetskog zavoda.

Darinka Đuran iz Ministarstva građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja poručuje građanima da budu strpljivi.

"Poruka građanima je da ćemo sesti sa predstavnicima Republičkog geodetskog zavoda i već smo počeli da razgovaramo na koji način ćemo omogućiti da pravosnažna rešenja o ozakonjenju budu odmah sprovodiva, kako je Zakon rekao, za nula dinara, odnosno nije predvideo nikakvu taksu. Kada se donese rešenje o ozakonjenju, Republički geodetski zavod dužan je da besplatno sprovede rešenje o ozakonjenju u katastru", navodi Đuranova.

Zbog propusta koje su privatne geodete napravile prilikom upisa broja parcele, građani mogu da se obrate Republičkom geodetskom zavodu, sa zahtevom za inspekcijski nadzor. Posledice tuđih grešaka, napominju, ne bi trebalo da snose građani. Predlog je da se takvi propusti tretiraju kao tehničke greške, te će se, kažu, kao takve lakše i otklanjati.

Izvor: Vebsajt RTS, Olivera Vukosavljević, 13.07.2017.
Naslov: Redakcija