Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O DODELI SREDSTAVA PRIKUPLJENIH PO OSNOVU ODLAGANJA KRIVIČNOG GONJENJA: Uručena sredstva prikupljena na osnovu oportuniteta za 97 projekata iz oblasti zdravstva, prosvete, socijalne politike, kulture


Ministar pravde Nela Kuburović uručila je 14. jula 2017. godine ugovore dobitnicima Konkursa za dodelu sredstava prikupljenih na osnovu krivičnog gonjenja (oportuniteta), kojima su sredstva u iznosu od 351.509.000 dinara dodeljena za 97 projekata iz oblasti zdravstva, prosvete, socijalne politike, kulture i drugih.

Ministarka Kuburović je naglasila da je Ministarstvo pravde 20. marta ove godine raspisalo drugi Javni konkurs za dodelu sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja, na koji se prijavilo 763 projekata, a da je Vlada Republike Srbije na predlog Komisije ministarstva koja je ocenjivala svaki projekat, donela Rešenje kojim su sredstva raspodeljena na 97 korisnika.

Kuburović je istakla da projekti koji su finansirani tim sredstvima za cilj imaju obnovu neophodne infrastrukture škola i vrtića, nabavku potrebne opreme, nedostajućih sanitetskih vozila i medicinske opreme, pomoć žrtvama trgovine ljudima, podršku žrtvama nasilja u porodici, podršku osobama sa invaliditetom, renoviranje i opremanje ustanova kulture, organizovanje kulturoloških manifestacija.

Ona je navela da su među korisnicima sredstava i GAK "Narodni front", Opšta bolnica u Čačku, koja će sredstva upotrebiti za potpuno renoviranje porodilišta, Univerzitetska dečija klinika u Beogradu, Zadužbina Ilije M. Kolarca, Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković", Narodno pozorište u Beogradu, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, manastiri Sopoćani, Studenica, Gradac i drugi.

Kuburović je dodala da je najveći iznos sredstava dodeljen zdravstvenim institucijama, budući da je njih 19 dobilo preko 130 miliona dinara, a zatim institucijama u oblasti prosvete u iznosu od skoro 70 miliona dinara.

"Korisnici sredstava su u obavezi da novac utroše u određenom roku i Ministarstvo pravde će to kontrolisati", naglasila je Kuburović i podsetila da je takav način raspodele novca sredstava prikupljenih od odlaganja krivičnog gonjenja predviđen Zakonom o izmenama i dopunama Zakonika o krivičnom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 55/2014) koju je Ministarstvo iniciralo 2014. godine radi onemogućavanja bilo kakve vrste korupcije.

Dodeli ugovora prisustvovali su i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Oni su se zahvalili Ministarstvu pravde i ministarki Kuburović na sredstvima koja su dodeljena tim oblastima, navodeći da je u pitanju veoma značajan iznos koji će na najbolji mogući način doprineti poboljšanju usluga i rada u mnogobrojnim institucijama čija je delatnost od izuzetnog značaja za građane.

Izvor: Vebsajt Ministarstva pravde, 14.07.2017.
Naslov: Redakcija