Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O OTKLANJANJU POSLEDICA POPLAVA U SRBIJI: UBRZAVANJE PROCEDURA ZA OBNOVU POPLAVLJENIH PODRUčJA


Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da će usvajanje Predloga zakona o otklanjanju posledica poplava u Srbiji omogućiti brzu obnovu pogođenih područja.

Mihajlović je, obrazlažući ovo zakonsko rešenje u Skupštini Srbije, objasnila da će usvajanje tog dokumenta ubrzati sve procedure i omogućiti građanima čije su kuće porušene da ih obnove do jeseni.

Ona je najavila da će biti izmenjen stav 2. člana 1. predloga tog zakona, što će omogućiti da svih 126 opština koje su navedene u Izveštaju Vlade Srbije o poplavama bude obuhvaćeno budućim zakonom.

Po donošenju zakona, kako je objasnila, Vlada će pripremiti državni program kroz koji će biti određeni kriterijumi i mere - sektorski i teritorijalno, za sanaciju u svim opštinama.

Prema njenim rečima, ovim zakonom je tačno određen delokrug rada Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima, kao i način za obezbeđivanje sredstava.

Mihajlović je ukazala na to da predložena rešenja omogućavaju i ubrzavanje procedura javnih nabavki za otklanjanje posledica poplava, koje će biti transparentne, uz napomenu da je sličan zakon donet i u Hrvatskoj i Republici Srpskoj.

Ona je navela da će za nadzor sprovođenja novog zakona biti nadležno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Mihajlović je, govoreći o javnim radovima i akcijama koje se spominju u pomenutom dokumentu, objasnila da za sada postoji ideja da oni koji učestvuju u njima imaju smeštaj, hranu i da im se upiše radni staž.

Takođe, kako je dodala, utvrđene su lokacije za one kuće koje neće moći da se grade na mestima gde su bile ranije, s obzirom na to da su se nalazile blizu rečnih korita.

Zakonom o otklanjanju posledica poplava u Srbiji, odnosno leks specijalisom, uređuje se otklanjanje posledica poplava, odnosno aktiviranja klizišta na području pogođenom majskim poplavama.

Zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Sl. glasniku RS", a prestaje da važi po isteku jedne godine.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 16.7.2014.