Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SKUPŠTINA RS: NASTAVLJA SE RAD PRETRESOM AMANDMANA NA IZMENE ZAKONA O RADU I ZAKONA O PIO


Poslanici Skupštine rad nastavljaju pretresom amandmana na izmene Zakona o radu i Zakona o PIO.

Sednica parlamenta zakazana je za 10 časova.

Prihvaćena samo dva amandmana na Zakon o radu.

Odbor Skupštine Srbije za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva odlučio je sinoć da Skupštini Srbije predloži dva amandmana od ukupno 169 koje su poslanici uložili na izmene i dopune Zakona o radu i jedan amandman, od ukupno 12 predloženih, na izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Posle više od pet sati rasprave, na kojoj se većina amandmana detaljno obrazlagala, Odbor je odlučio da Skupštini Srbije predloži i po jedan svoj amandman na oba zakona.

Odbornici su prihvatili amandman grupe poslanika iz redova Demokratske stranke (DS) i Nove demokratske stranke (NDS) kojim je dodato da se ugovor o radu ne može zaključiti sa usvojiocem ili usvojenikom, a ne samo sa supružnikom, kako je to bilo predviđeno.

Prihvaćen je i amandman koji je podneo poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Dragan Todorović, kojim se precizira da poslodavac može da otpusti radnika nakon što mu je dao pisano obaveštenje upustva kako da obavlja posao, a "ukoliko radnik ne poboljša rad u ostavljenom roku". Prvobitno je u predlogu zakona pisalo "ukoliko zaposleni nastavi da izvršava poslove na nezadovoljavajući način nakon proteka određenog roka".

Izvor: Tanjug