Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SKUPŠTINA RS: ZAVRŠENA NAČELNA RASPRAVA O PREDLOŽENOM ZAKONU O POPLAVAMA I VLADINOM IZVEŠTAJU O POPLAVAMA


Poslanici Skupštine Srbije završili su načelnu raspravu o predloženom zakonu o poplavama i vladinom Izveštaju o poplavama, a rad nastavljaju sutra pretresom amandmana na izmene Zakona o radu i Zakona o PIO. Predloženi zakon o otklanjanju posledica od poplava koji je lex specialis omogućiće ubrzanu obnovu zemlje. Zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku", a prestaje da važi po isteku jedne godine. Zakonom je precizirano da područje pogođeno poplavama obuhvata poplavljene i klizištima ugrožene delove teritorije Srbije: grad Beograd i gradske opštine Obrenovac, Lazarevac, Mladenovac, Grocka i Rakovica.

Zakonom su obuhvaćeni gradovi Sremska Mitrovica, Šabac, Loznica, Valjevo, Čačak, Užice, Jagodina, Kruševac, Kraljevo, Kragujevac, Požarevac i Zaječar.

Zakonska rešenja se odnose i na opštine Bajina Bašta, Kosjerić, Požega, Ub, Osečina, Ljig, Lajkovac, Mionica, Bogatić, Vladimirci, Koceljeva, Mali Zvornik, Krupanj, Ljubovija, Gornji Milanovac, Lučani, Ražanj, Aleksinac, Doljevac, Petrovac na Mlavi, Smederevska Palanka, Velika Plana, Paraćin, Ćuprija, Svilajnac, Despotovac, Rekovac, Varvarin, Trstenik, Šid, Knić i Rača.

Tokom rasprave potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović rekla je da će porušene kuće biti obnovljene do jeseni.

Opozicija je, međutim, insistirala da bi bilo korisnije da su doneti sistemski zakoni i da bi na taj način saniranje štete posle poplava bilo sigurnije, a ne donositi lex specialis.

Poslanici će sutra razmotriti oko 200 amandmana na izmene Zakona o radu. Sednica je zakazana za 10 časova.

Izvor: Tanjug