Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

RADNA GRUPU ZA UVOđENJE ZANATSKOG OBRAZOVANJA: U TOKU IZGRADA STUDIJE IZVODLJIVOSTI ZA DUALNO OBRAZOVANJE


Na inicijativu Privredne komore Srbije i uz podršku Ministarstva privrede, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnologije formiralo je Radnu grupu za uvođenje zanatskog obrazovanja.

Studija izvodljivosti za uvođenje sistema dualnog obrazovanja trebalo bi da bude završena do kraja meseca, i trebalo bi da ukaže na sve troškove koje uvođenje takvog sistema obrazovanja nameće, kao i koristi koje će doneti, izjavila je direktorka Centra za edukaciju PKS Mirjana Kovačević.

U izradi Studije izvodljivosti, kako je navela, učestvuju eksperti Nemačke organizacije za tehničku saradnju- GIZ i dodaje da će se od septembra početi sa njenim predstvaljanjem svim privrednicima.

Namera je da se od septembra pa nadalje sa privrednicima razmotre svi nalazi i da se opredelimo za opciju koja Srbiji najviše odgovara, odnosno da se vidi koji su to uslovi koje privreda ispunjava, a na kojim treba raditi i koje korake je potrebno preduzeti.

 "Privrednici su iskazali veliku želju i interes da se ukjuče u ovaj proces, odnosno da se izvrši reforma srednjeg stručnog obrazovanja. Njihovo mišljenje je da je puno teorije u obrazovnim programima posebno u zanatskim i tehničkim zanimanjima i da učenici kada završe školu nisu kadri da se odmah kvalitetno uključe u proces rada jer nedostaje znatno više učesća u praktičnom radu", precizirala je Kovačević.

Ona je navela da bi način i organizaciju prakse trebalo urediti sistemski.

Dualno obrazovanje je učenje na radnom mestu i u zanatskoj školi i ovaj vid edukacije primenjuje se u većem broju evropskih zemalja, ali su najpoznatiji i najuspešniji modeli Austrije i Nemačke. Po završetku škole učenik najčešće ostaje da radi u preduzeću u kojem je bio na praksi. 

Izvor: Vebsajt Tanjug, 16.06.2015.