Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O ODBRANI OD GRADA: NOVIM ZAKONSKIM REšENJEM PREDVIđENO JE DA REPUBLIKA OBAVLJA KLJUčNE POSLOVE, GRADI LANSIRNE STANICE, NABAVLJA RAKETE, A DA POKRAJINA I OPšTINE ODRżAVAJU INFRASTRUKTURU.


Usvajanjem novih zakonskih rešenja u oblasti zaštite od grada i prenošenjem poslova protivgradne zaštite u nadležnost RHMZO biće uspostavljeni preduslovi za efikasniji sistem protivgradne zaštite, izjavio je ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović.

Stefanović je u Skupštini Srbije, obrazlažući poslanicima Predlog zakona o odbrani od grada, podsetio na to da izmeštanje poslova protivgradne zaštite u Ministarstvo unutrašnjih poslova 2011. godine nije dalo očekivane rezultate. Kako je objasnio, najozbiljniji problemi su bili angažovanje strelaca i nabavka protivgradnih raketa.

Za nabavku i distribuciju raketa bio je nadležan MUP, dok je funkcionisanje strelaca, koji se angažuju samo u sezoni od 15. aprila do 15. oktobra, bilo na teretu lokalnih samouprava i Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZO).

Novim zakonskim rešenjem predviđeno je da Republika obavlja ključne poslove, gradi lansirne stanice, nabavlja rakete, a da pokrajina i opštine održavaju infrastrukturu.

Stefanović je naglasio da je ključno da na čitavoj teritoriji funkcioniše jedna protivgradna zaštita, kao i da će biti prihvaćeni svi amandmani koji mogu da pomognu da Srbija ima efikasan sistem u toj oblasti.

Ministar je dodao da su ove godine obezbeđena sredstva za oko 14.500 protivgradnih raketa. 

Izvor: Vebsajt Tanjug, 16.06.2015.