Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

Reforma javne uprave: Loša struktura i organizacija javne uprave, dodatna radna mesta u inspekcijskom nadzoru i oblasti EU integracija


Jedan od većih problema koji ograničava rad i razvoj Srbije je loša struktura i organizacija javne uprave, kojom će se Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave baviti u narednom periodu, izjavila je ministarka Kori Udovički.

Udovički je na panel diskusiji "Kako razumeti osnove reforme javne uprave u državama zapadnog Balkana", koja se 16. juna 2015. godine održala u Briselu u organizaciji Centra za evropske politike, rekla da se prvo mora postići efikasnost i efektivnost, pa tek onda ostali principi reforme javne uprave.

Predstavljajući rezultate analize javne uprave, Udovički je Udovički je navela da BDP Srbije ne može da izdrži toliku administraciju, koja je, sa druge strane, potrebna za reforme. Opisujući tu situaciju kao "začarani krug", Udovički je dodala da je srpska administracija, iako ne preglomazna, oslabljena vrlo lošom strukturom.

"Negde imamo viškova, ali imamo i manjka, zato nam je potrebna reorganizacija i zamena neodgovarajućih profila novim, kao i povećanje zapošljavanja u nekim poslovima, kao što su inspekcijski nadzor i EU integracije", rekla je Udovički.

Viša programska menadžerka Centra za evropske politike, Milena Lazarević, smatra da Srbija sebi ne može da priušti da gubi kvalitetne kadrove iz javne uprave, naročito ako želi da bude sposobna da koristi strukturne fondove po pristupanju i ima koristi od članstva u EU.

"Srbiji je potrebna politika zadržavanja prioritetnih kadrova, posebno onih koji se bave evropskim integracijama i IPA fondovima, što je i zahtev iz Poglavlja 22 o regionalnoj politici u pregovorima", rekla je Lazarević.

Ona je navela primer zadržavanja prioritetnih kadrova koji se primenjuju u puno zemalja u regionu poput stipendija za službenike na EU univerzitetima sa obavezom rada u upravi na određeno vreme po završetku studija.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 16.06.2015.