Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

Održana međunarodna konferencija o ulozi civilnog društva u politikama poljoprivrede i ruralnog razvoja: Efikasno korišćenje sredstava iz IPARD programa namenjenog poljoprivredi, ruralnom razvoju, bezbednosti hrane i unapređenju sistema veterine


Organizacije civilnog društva najdirektnije mogu pomoći efikasnom korišćenju sredstava iz IPARD programa namenjenog poljoprivredi i ruralnom razvoju, izjavila je šefica pregovaračkog tima za pregovore sa EU Tanja Miščević naglašavajući značaj informisanosti o tom programu.

Na skupu posvećenom ulozi civilnog društva u politikama poljoprivrede i ruralnog razvoja, Miščević je rekla je da IPARD program važan zbog jačanja konkurentnosti srpske poljoprivrede, navodeći da se ta sredstva koriste i za bezbednost hrane i unapređenje sistema veterine.

Prema njenim rečima, IPARD program je prvi korak u onome što čeka Srbiju u pregovorima o članstvu u EU i potrebno je pomoći poljoprivrednicima u razumevanju onoga što se može ostvariti na putu pristupanja Uniji.

Srbiji je iz IPARD programa, koji je usvojen u januaru, namenjeno 175 miliona evra za poljoprivredu i ruralni razvoj, a jedan je od najznačajnih programa EU u procesu pristupanja.

V.d. direktora Kancelarije za evropske integracije, Ksenija Milenković, rekla je da Srbija nastoji da tokom ove godine završi proces akreditacije za sredstva iz IPARD programa EU, kako bi ona bila na raspolaganju poljoprivrednicima u prvoj polovini 2016. godine.

Milenković je navela da će novac iz IPARD programa Srbija dobiti na osnovu jasnih projekata, i da će do ulaska u EU i posle punopravnog članstva morati da se pridržava strožijih pravila i standarda u toj oblasti.

Milenković je istakla značaj informisanja o samom pogramu u lokalnim sredinama i organizovanja obuka i treninga za korišćenje sredstava i pisanje projekata.

Ona je pozvala nevladine organizacije da se uključe u taj proces i pomognu kako bi se ostvario visok stepen efikanosti krišćenja dostupnih sredstava.

Navodeći da srpska poljoprivreda doprinosi do 10 odsto bruto domaćeg proizvoda i da je jedan od najznačajnijih privrednih sektora, ambasador Nemačke u Srbiji, Hajnc Vilhelm, rekao je da je oblast poljoprivrede prioritet u pristupanju EU.

Prema njegovim rečima, poljoprivreda igra važnu socijalnu ulogu u Srbiji jer predstavlja osnov prihoda u ruralnim sredinama.

Navodeći da će Srbija moći da koristi iskustva oko 15 zemalja koje su sprovele IPARD program, Ričard Maša iz Delegacije EU u Srbiji rekao je da EU i Evropska komisija veliku pažnju posvećuju učešću organizacija civilnog društva u sprovođenju tog programa EU.

On je istakao da kada se dodele sredstva, država ima odgovornost da sama izvršava budžet navodeći da je IPARD program prilika za zemlju da sagleda kako to izgleda biti članica EU i kakve obaveze ima u pogledu korišćenja fondova Unije.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 16.06.2015.