Zastava Bosne i Hercegovine

PO ODLUCI EVROPSKOG SUDA ZA LJUDSKA PRAVA SRBIJA MORA DA ISPLATI DUGOVANJA ZA 100.000 NEKADAŠNJIH RADNIKA DRUŠTVENIH PREDUZEĆA


Oko 100.000 nekadašnjih radnika društvenih preduzeća, još uvek čekada im Srbija, po odluci Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, isplati zaostale zarade.

Dug države tim radnicima je oko 300 miliona evra. Oni, kako je objasnio predsednik Udruženja "Tranzicija" Apatin, Momčilo Vukosav, ne traže od države da ih isplati odmah, već da se utvrdi program i plan kada će Srbija sprovesti odluku Evropskog suda za ljudska prava.

"Grupa radnika iz Srbije tužila je državu Srbiju Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu zbog zarada neisplaćenih 2011. godine i sud je doneo presudu u njihovu korist", kaže Momčilo Vukosav.

– Potom je tu presudu Evropski sud za ljudska prava prosledio Vladi Republike Srbije, kojom je u tom trenutku predsedavao Mirko Cvetković. Ta Vlada donela je Uredbuo evidentiranju dospelih neizmirenih obaveza društvenih preduzeća po izvršnim presudama za potraživanja iz radnih odnosa ("Sl. glasnik RS", br. 23/2012), a po kojoj je naloženo da radnici prikupe dokumentaciju i dostave je Agenciji za privatizaciju, a ona da je prosledi tadašnjem Ministarstvu regionalnog razvoja i privrede, uz obavezu da do 31. marta 2012. godine to analiziraju i predlože Vladi Republike Srbije način regulisanja obaveza prema 100.000 radnika.

Međutim, u proleće 2012. godine u Srbiji su bili izbori pa je formirana nova Vlada, na čijem čelu je bio Ivica Dačić. Njegova Vlada je donela Uredbu o izmeni i dopuni Uredbe o evidentiranju dospelih neizmirenih obaveza društvenih preduzeća po izvršnim presudama za potraživanja iz radnih odnosa ("Sl. glasnik RS", br. 87/2012), kojom se rok za prikupljanje dokumentacije svih radnika koji imaju potraživanje produžava do 31. decembra 2012. godine.

Taj rok je odavno istekao, ali se niti odluke niti njenih izmena i obaveze isplate zaostalih plata po odluci Evropskog suda za ljudska prava niko nije ni setio. Radnici su, kao i prvi put, kompletnu dokumentaciju dostavili Agenciji za privatizaciju, ona ministarstvima i tako ukrug. On je juna 2015. godine, na osnovu prethodne dve uredbe, formirana je radna grupa koja treba da pripremi i predloži Vladi Republike Srbije način rešavanja duga tim radnicima. Dakle, od 2012. do danas još nije rešen način isplate zaostalih zarada za 100.000 radnika, iako su se smenjivale vlade, donosile uredbe i formirale radne grupe. Radnici i dalje čekaju svoj novac i nisu spremni da od njega odustanu – kaže Vukosav.

Nova Vlada Republike Srbije ne sme nas zaboraviti jer nećemo odustatiti od svojih potraživanja. Ne tražimo da odmah dobijemo sav novac, ali hoćemo da nas država uzme u plan i da nam kaže da ćemo dobiti novac sledeće ili neke druge godine, kada to bude ekonomski mogla, ali je važno da smo u planu i da se utvrdi način i dinamika isplate duga radnicima kojima su društvene firme u kojima su radili ostale dužne plate. Dugove iz prošlosti država Srbija mora platiti, kao što je to učinila za staru deviznu štednju ili štediše Dafine i Jezde – kaže Vukosav.

Izvor: Vebsajt B92, 13.05.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija