Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODRŽANA SEDNICA RADNE GRUPE NACIONALNOG KONVENTA O EVROPSKOJ UNIJI ZA POGLAVLJE 10 €� "INFORMACIONO DRUŠTVO I MEDIJI": NEOPHODNO FORMIRANJE MINISTARSTVA ZA INFORMACIONO DRUšTVO


U sredu 11. maja 2016. godine održana je sednica Radne grupe (RG) za Poglavlje 10 – "Informaciono društvo i mediji". Glavni zaključak sa sednice jeste da je neophodno uspostavljanje Ministarstva za informaciono društvo kako bi ova izrazito važna i korisna oblast za privredu i čitavo društvo bila adekvatno uređena, tretirana i kako bi bilo omogućeno da Srbija uđe spremna u EU i borbu sa svetskom konkurencijom.

Saša Milašinović, iz Društva za informatiku Srbije koje vodi ovu Radnu grupu, podsetio je da su neki od komentara koje su članovi RG uputili na tekst Programa ekonomskih reformi za period od 2016. do 2018. usvojeni. Milašinović je najavio da će biti sprovedeno jačanje administrativnih kapaciteta Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) za Poglavlje 10 kroz posebne podgrupe za medije, telekomunikacije i informaciono društvo.

Nataša Dragojlović, koordinatorka NKEU rekla je da je ideja Kоnvеnta bila da okupi one koji su najrelevantniji u svojim profesijama i oblastima i da na taj način doprinese procesu pregovora sa EU kroz kontrolu i monitoring pregovaračkog procesa. Dragojlović je najavila da će biti pojačane analitičke aktivnosti NKEU.

"Nas okuplja ideja da treba da pronađemo modus i način da rešimo pojedina pitanja koja su aktuelna za informaciono društvo u okviru pristupanja EU. U tom smislu formulisali smo prošle godine preporuke. Prva od njih odnosila se na jačanje administrativnih kapaciteta za oblasti informacionog društva, što je u skladu sa komentarom koji smo dobili od EU. Svi su saglasni da to treba raditi ali se čeka novi zakon kojim će i ova oblast biti regulisana", rekao je Nikola Marković, predsednik Društva za informatiku Srbije.

Formiranje Ministarstva za informaciono društvo posebno je važno pitanje i u skladu s tim Društvo za informatiku Srbije poslalo je inicijativu mandataru buduće Vlade,dodao je Marković.

Radna grupa za Poglavlje 10 NKEU dala je osam predloga i preporuka za unapređenje pravnog okvira za razvoj informacionog društva. "Zalažemo se da kao jako informaciono društvo uđemo u EU, da ne budemo inferiorni", zaključio je Marković.

Jačanje kapaciteta u okviru podgrupe za medije veoma je važno, a ogromno je i interesovanje javnosti za Poglavlje 10, naročito za temu medija, rekao je profesor Stanko Crnobrnja, član podgrupe za medije.

"Situacija je takva da proživljavamo dejstva tri medijska zakona i da se stručni skupovi ovog tipa organizuju u skladu sa tim zakonima i onim što su oni izazvali. Neka dejstva ovih zakona proizvela su tektonske poremećaje u situaciji sa medijima, a neka su takva da se situacija iz temelja promenila. Za aktuelnu situaciju u medijima najodgovornija su četiri organa. To su Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo kulture i informisanja, REM, RATEL. Dodatni, je Emisiona tehnika i veze", rekao je Crnobrnja.

Na kraju sastanka, prisutni članovi usaglasili su se oko toga da mandataru buduće Vlade u ime Radne grupe NKEU za Poglavlje 10 pošalju predlog za formiranje Ministarstva za informaciono društvo.

Izvor: Vebsajt Nаciоnаlni kоnvеnt о Еvrоpskој uniјi u Srbiјi, 16.05.2016.
Naslov: Redakcija