Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PROMENA ZAKONA O PRIVREDNIM DRUŠTVIMA


Sledi promena Zakona o privrednim društvima radi lakšeg poslovanja i jednostavnije organizacije i registracije privrednih subjekata, najavio je ministar privrede Željko Sertić govoreći o ekonomskom programu vlade..

Plan je da se broj registrovanih preduzeća poveća za oko 35.000, tako što će se olakšati registracija, ali i poslovanje prvenstveno preduzetnicima i mikropreduzećima, naveo je Sertić, dodavši da su sva ministarstva učestvovala u izradi Strategije za podršku razvoju malih i srednjih preduzeća, preduzetništva i konkurentnosti do 2020. godine i da je taj dokument u suštini ekonomski program Vlade Srbije.

Izmene Zakona o stečaju koje će se odvijati tokom ove i naredne godine imaju za cilj da se stečaj pojednostavi i skrati na manje od godinu dana, u proseku, kako se ne bi trošila supstanca preduzeća na troškove stečajnog postupka, najavio je Sertić.

On je izrazio očekivanje da će nakon toga veći broj preduzeća nego do sada, nastaviti rad nakon okončanja stečajnog postupka. Pošto je ustanovljeno da mali privrednici nisu informisani o mogućnostima finansiranja, Ministarstvo privrede sa svojim agencijama i Komorom uspostavlja i ažurira portal koji omogućava pregled svih raspoloživih javnih, privatnih i EU izvora finansiranja.

Sertić je ocenio da će u sklopu ekonomskih reformi biti potrebno sprovesti i izmene u obrazovanju u Srbiji. Ministarstvo privrede, Nacionalna služba za zapošljavanje, Ministarstvo nauke i Ministarstvo rada, imaju veliku odgovornost u sprovođenju tog strateškog cilja koji obuhvata uvođenje dualnog obrazovanja, obuku preduzetnika, kao i uvođenje preduzetništva kao predmeta u obrazovni sistem, istakao je ministar. 

Izvor: Danas, 16.4.2015.