Zastava Bosne i Hercegovine

USKORO KONTROLA USLOVA U ZATVORIMA U SRBIJI


Dok su u Srbiji zatvori prebukirani, Holanđani muku muče da ih napune. Pošto su im zatvori poluprazni, a stopa kriminala se nije smanjila, odlučili su da zatvore čak 19 zatvora. Stanje je takvo da ima više čuvara nego zatvorenika. U holandskim zatvorima je 2008. bilo više od 15.000 osuđenika, dok ih je u martu ove godine bilo samo 9.710, u odnosu na 9.914 čuvara.

Srbija trenutno ima oko 10.200 zatvorenika, dok je broj onih koji kazne izdržavaju na alternativni način izvan zatvora (radom u javnom interesu, uslovnom osudom sa zaštitnim nadzorom) 492, odnosno oko 4,8 odsto. Svako malo neko izjavi da nam trebaju novi zatvori, ali će dva nova zatvora Srbija dobiti tek 2016. godine. To je predviđeno strategijom razvoja sistema izvršenja krivičnih sankcija u Srbiji od 2013. do 2020.

Najveći broj osuđenika izdržava kaznu od tri do pet godina, dok kazne od 40 godina zatvora služi oko 70 osoba, a oko 80 između 20 i 40 godina zatvora. Broj osuđenika je u novembru prošle godine smanjen za više od 1.000 osuđenika zahvaljujući primeni Zakona o amnestiji. Ipak, ni to nije bilo dovoljno da se smanji gužva.

U Srbiji postoji 35 ustanova za izvršenje krivičnih sankcija, a šest je na Kosovu. Procenjuje se da je maksimalni kapacitet kazneno-popravnih ustanova u Srbiji oko 9.000 osuđenika. Uslovi u srpskim zatvorima su daleko od idealnih. Zbog prebukiranosti osuđenici spavaju na podu, jedan osuđeni u spavaonici ima samo dva kvadratna metra prostora umesto minimalna četiri, u velikom broju zatvorskih soba vlada nehigijena i jako loši uslovi.

Nažalost, nismo ni blizu standardu i ulaganjima u zatvorski sistem kao razvijene države u Evropi i teško da ćemo dostići. 

Izvor: Izvod iz vesti, http://www.danas.rs, Aleksandar Roknić