Zastava Bosne i Hercegovine

KONSTITUISAN PARLAMENT: O ideji rotiranja predsednika Parlamenta u naredne četiri godine - različiti stavovi


Narodna Skupština Srbije je konstituisana potvrđivanjem mandata narodnih poslanika koji su položili zakletvu. Mandati su potvrđeni na osnovu izveštaja Komisije o uslaglašenosti uverenja o izboru za narodnog poslanika i izveštaja Republičke izborne komisije o sprovedenim izborima.

  • Tekst zakletve glasi: "Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi!"

Nastavak sednice na kojoj bi trebalo da bude izabran predsednik, potpredsednik i drugi zvanični, zakazan je za 23. april.

U sali je danas bilo prisutno 245 poslanika.

  • Pre sednice održan je neformalni sastanak dosadašnjih šefova poslaničkih grupa na kojem se razgovaralo o inicijativi da se svake godine rotira predsednik parlamenta.

Prema ranijim najavama, predsednik skupštine, potpredsednici i organi parlamenta biće birani po završetku uskršnjih praznika, 23. aprila.

Poslanici će 24. aprila razmatrati zakone o vladi i ministarstvima, da bi se o njima glasalo u subotu, 26. aprila, a novi ministri zakletve pred poslanicima položili u nedelju, 27. aprila.

  • Prema Poslovniku o radu, predlog kandidata za predsednika skupštine podnosi najmanje 30 poslanika, a poslanik može da predloži samo jednog kandidata za predsednika.

Prema Ustavu, predsednik skupstine drugi čovek u državi, a da se ta institucija bavi i parlamentarnom diplomatijom, te da zato "ne bi bilo dobro rešenje da se na međunarodnim skupovima svake godine pojavljuje druga osoba".

 

O predlogu se otvara pretres, nakon čega predsedavajuci utvrđuje listu kandidata po azbučnom redu prezimena.

Pre pristupanja izboru predsednika odlučuje se da li će glasanje biti tajno ili javno, a ukoliko se odluči da se glasa javno, glasa se prozivkom.

Za predsednika Skupštine Srbije izabran je poslanik za koga je glasala većina od ukupnog broja.

Skupština utvrduje broj potpredsednika na predlog predsednika Narodne skupštine, a kao i kod izbora predsednika i ovde najmanje 30 poslanika može da predloži jednog ili više kandidata za potpredsednika.

  • Kolegijum Skupštine Srbije razgovarao je o ideji rotiranja predsednika parlamenta u naredne četiri godine, ali nije bilo izjašnjavanja niti reči o personalnim rešnjima, a taj posao će biti završen do ponedeljka.

Dosadašnji šef poslanika SNS Zoran Babić rekao je novinarima nakon Kolegijuma da su šefovi poslaničkih grupa iznosili argumentaciju za i protiv ideje da se u naredne četiri godine, nakon godinu dana menja predsednik parlamenta, ali da se nisu o tome izjasnili.

Babić očekuje da će više detalja biti poznato narednih dana, a da će do ponedeljka ceo posao biti završen budući da je planirano da novi predsednik parlamenta bude izabran 23. aprila.


Stranke koje su na izborima 16. marta nastupale u koaliciji u okviru liste "Budućnost u koju verujemo - Aleksandar Vučić" formiraće ukupno četiri poslanička kluba, a osim SNS će samostalne klubove imati Socijaldemokratska partija Srbije Rasima Ljajića, Nova Srbija, a zajednički poslanički klub imaće i Srpski pokret obnove i Demohrišćanska stranka Srbije.

Na čelu poslaničkog kluba NS biće Miroslav Markićević, a zamenica će mu biti Dubravka Filipovski, na čelu poslaničkog kluba SPS biće Miodrag Mijatović, dok će mu zamenica biti Milena Bićanin, a na čelu zajedničkog poslaničkog kluba SPO-DHS S biće Aleksandar Jugović.

Šefica poslanika Socijalističke partije Srbije u parlamentu i u novom sazivu će biti Dijana Vukomanović, a njen zamenik će ostati Đorđe Milićević, rečeno je Tanjugu u toj stranci.

Pored SPS, svoj klub će imati i PUPS i Jedinstvena Srbija, koji su na izbore išli na listi sa socijalistima, a na čelu tih klubova biće Milan Krkobabić i Dragan Marković.

Svoj klub imaće i Nova demokratska stranka, koja prvi put ulazi u parlament, a Tanjugu je u toj stranci rečeno da će na čelu kluba biti Marko Đurišić, a zamenik će mu biti Janko Veselinović. Samostalan poslanički klub imaće i Liga socijaldemokrata Vojvodine koja je na izbore izašla na listi okupljenoj oko NDS.

Na čelu poslanika Demokratske stranke biće, kako je Tanjugu rečeno u toj stranci, njen lider Dragan Đilas, a njegova zamenica će biti Nataša Vučković.

I ovog puta Savez vojvođanskih Mađara imaće svoj samostalni klub, s tim da će u novom sazivu on imati jednog člana više, a poslanicima te stranke rukovodiće Balint Pastor, dok će zamenik biti Laslo Varga.

Ostaje da se vidi da li će u novom sazivu parlamenta biti formirana i poslanička grupa manjina, budući da je za njeno formiranje potrebno najmanje pet poslanika.

Izvor: