Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

REFORMA PRAVOSUĐA: Evropska unija je najveći donator sredstava kojima se finansiraju projekti neophodni za reformu pravosuđa


Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović i ministar pravde Nela Kuburović učestvovale su na Partnerskom forumu posvećenom koordinaciji donatorske pomoći u sektoru pravosuđa, koji je organizovalo Ministarstvo pravde.

Joksimović je tom prilikom istakla značaj reforme pravosuđa, kao načina da se obezbedi sigurnost građana, brža dostupnost pravde i sigurniji poslovni ambijent.

U kontekstu evropskih integracija, posebno otvaranja Poglavlja 23 – kao jednog od najvažnijih, ona je navela da je Srbija dokazala da je pravna i istovremeno država spremna da kroz jačanje institucionalnog mehanizma nastavi da unapređuje i afirmiše principe demokratije i vladavine prava.

Joksimović je istakla da su, iako moramo još mnogo toga da uradimo u oblasti reforme pravosuđa, prvi rezultati posebno vidljivi u unapređenju efikasnosti pravosuđa, kako kroz oblast proceduralnih zakona, tako i kroz jačanje mreže pravosudnih institucija.

Ona je ukazala na to da je Evropska unija najveći donator sredstava kojima se finansiraju projekti neophodni za reformu pravosuđa, pri čemu je iskazala zahvalnost i bilateralnim razvojnim partnerima, koji takođe pomažu Srbiji u ovom važnom procesu.

Joksimović je istakla neophodnost bolje komunikacije i koordinacije organa svih ministarstava koja rade na izradi projekata, pre svega sa Kancelarijom za evropske integracije, koja je tehnički sekretarijat nacionalnog IPA koordinatora, da ne bi došlo do preklapanja projekata i različitih izvora njihovog finansiranja.

Izvor: Vebsajt Vlade, 15.03.2017.
Naslov: Redakcija