Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ZAŠTITNIKU GRAĐANA: Zaštitnik građana predao Redovan godišnji izveštaj za 2016. godinu Narodnoj skupštini RS


Zaštitniku građana se najveći broj građana obraćao povodom kršenja socijalnih i ekonomskih prava, a trećina svih obraćanja odnosila se na rad administracije, navedeno je u Redovnom godišnjem izveštaju za 2016. godinu, koji je Ombudsman 15. marta 2017. godine podneo Narodnoj skupštini Republike Srbije.

U izveštaju se navodi da je stanje prava građana u Srbiji, kao i u prethodnom periodu, obeleženo nepovoljnom ekonomskom situacijom, kao i nedostatkom pravne sigurnosti, te da najavljene i sprovedene aktivnosti organa vlasti još uvek nisu dovele do željenih rezultata.

Kako je istaknuto, tokom prošle godine, Ombudsmanu se obratilo oko 20.000 građana, što je za jednu trećinu više od dosadašnjeg godišnjeg proseka, a trećina svih obraćanja odnosila se na takozvanu lošu upravu, pre svega neblagovremen rad administracije, nemaran odnos prema poslu i očigledno pogrešnu primenu prava.

Zaštitnik građana ukazuje da su u ovakvim okolnostima ugroženi svi građani, a posebno ranjive grupe, kao što su deca, osobe sa invaliditetom, lica lišena slobode u psihijatrijskim bolnicama i ustanovama socijalne zaštite domskog tipa, žene, pripadnici LGBTI populacije, pripadnici nacionalnih manjina, pre svega Romi.

Veoma povredivi su i mladi, starije osobe, žrtve nasilja u porodici i partnerskim odnosima, oboleli od teških bolesti, interno raseljeni, izbeglice i drugi migranti, a među njima su i organizacije i pojedinci zagovornici ljudskih prava i svi oni koji iznose kritičke stavove u odnosu na vlast.

Kako je navedeno, građani su podneli Zaštitniku građana više od 6.000 pritužbi, a u kontrolnim postupcima i obavljajući poslove Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture, nadležnim organima uputio je ukupno 1.340 preporuka.

U izveštaju se navodi i da je značajan podatak da procenat postupanja po preporukama iznosi skoro 90 odsto, što predstavlja rast u odnosu na prethodnu godinu i u granicama je proseka postupanja po preporukama za period 2007-2015. godine.

Iz te institucije su naveli i da očekuju da će, kada je reč o izveštaju, ove godine, važeći propisi biti poštovani, kao i cilj njegovog sačinjavanja, time što će kroz javnu raspravu na plenumu, pred očima javnosti, sa njim biti upoznati poslanici, građani i stručna javnost.

Redovan godišnji izveštaj Zaštitnika građana za 2016. godinu podneo je vršilac funkcije zaštitnika građana Miloš Janković, zajedno sa zamenicima zaštitnika građana Gordanom Stevanović, Robertom Sepijem i Vladanom Jović.

Izvor: Vebsajt RTV, 15.03.2017.
Naslov: Redakcija