Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O JAVNOM INFORMISANJU I MEDIJIMA: KOALICIJA NOVINARSKIH I MEDIJSKIH UDRUżENJA UKAZUJE DA LOKALNE SAMOUPRAVE KRšE ZAKON DODELOM SREDSTAVA ZA JAVNO INFORMISANJE PUTEM JAVNIH NABAVKI, UMESTO RASPISIVANJEM JAVNOG KONKURSA


Koalicija novinarskih i medijskih udruženja saopštila je da pojedine opštine i dalje krše i obesmišljavaju medijske zakone tako što sredstva za javno informisanje dodeljuju putem javnih nabavki i pozvala resorna ministarstva da upotrebe sve zakonske mehanizme i svoj autoritet, kako bi se sprečile takve zloupotrebe.

Koalicija je poziv uputila Ministarstvu kulture i informisanja i Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave. U saopštenju se ističe da Koalicija smatra da zbog nedostatka adekvantne reakcije državnih organa na kršenje Zakona o javnom informisanju i medijima ("Sl. glasnik RS", br. 83/2014, 58/2015 i 12/2016 - autentično tumačenje - dalje: Zakon) na lokalnom nivou, odnosno zbog njihovog nesankcionisanja, pojedine lokalne samouprave nesmetano nastavljaju sa praksom otvorenog izigravanja zakonskih odredbi.

Opština Plandište je i ove godine, suprotno medijskim zakonima i uz zloupotrebu sistema javnih nabavki, raspisala javnu nabavku u sferi informisanja, i to u visini od 1,7 miliona dinara bez PDV. Ta opština je i prošle godine na isti način prekršila Zakon, a Koalicija novinarskih i medijskih udruženja joj je tada uputila i javni dopis u kojem je skrenula pažnju na to.

Koalicija podseća da je nedavno reagovala i povodom nezakonite odluke Grada Požarevca da raspiše javnu nabavku za medije, i tražila od lokalnih vlasti da od toga odustanu i da, u skladu sa Zakonom, raspišu javni konkurs za sufinansiranje projekata od javnog interesa u oblasti javnog informisanja. Zahtev Koalicije Grad Požarevac je ignorisao i dodelio 3,2 miliona dinara medijima za usluge informisanja.

Plandište i Požarevac nisu jedine lokalne samouprave koje, putem javnih nabavki, plaćaju reklamiranje svog rada, obesmišljavajući na taj način suštinu medijskih reformi, koja se sastoji u nediskriminatornom sufinansiranju javnog interesa u sferi javnog informisanja, putem javnog konkursa i kroz rad nezavisnih stručnih komisija.

Koalicija je istakla da javni interes ne predstavlja "praćenje rada organa lokalne samouprave", već da je on precizno definisan u Zakonu. Koalicija novinarskih i medijskih udruženja smatra da bi dva ministarstva trebalo u najkraćem roku javno da saopšte preciznu definiciju šta može, a šta ne može biti predmet javnih nabavki u sferi informisanja, kao i da zajednički predoče javnosti šta će preduzeti protiv onih lokalnih samouprava koje krše medijske zakone, navodi se u saopštenju.

Koaliciju čine Udruženje novinara Srbije (UNS) Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Udruženje lokalnih nezavisnih medija Lokal pres.

Izvor: Vebsajt Danas, 16.03.2016.
Naslov: Redakcija