Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

FOND ZA RAZVOJ UVODI KREDITE ZA POČETNIKE U POLJOPRIVREDI: START UP KREDITI SE ODOBRAVAJU ZA PREDUZETNIKE OD 300.000 DO 1,5 MILION DINARA, A ZA PRAVNA LICA OD 500.000 DO TRI MILIONA DINARA SA KAMATNOM STOPOM OD DVA DO TRI ODSTO, SA ROKOM OTPLATE OD PET GODINA I GREJS PERIODOM OD GODINU DANA


Fond za razvoj će ove godine proširiti svoj portfolio kreditima za finansiranje početnika u poljoprivredi (start up), najavio je direktor beogradske filijale tog Fonda, Milan Ljušić.

Ljušić je, na prezentaciji kreditnih linija Fonda za razvoj u 2015. u Privrednoj komori Beograda, rekao da je usvojena inicijativa privrednika i preduzetnika i da će biti finansirana i poljoprivredna proizvodnja.

Sada će neko ko započinje svoj biznis moći, ukoliko zadovoljava kriterijume, da povuče sredstva iz Fonda za razvoj i za osnovno stado, zasade, plastenike, staklenike, protivgradnu zaštitu ili zalivanje, kazao je Ljušić.

On je naveo da su uvedeni i krediti za obrtna sredstva za početnike u biznisu za nabavku opreme, kojima se, između ostalog, garaža može pretvoriti u autolimarsku radionicu ili nešto slično.

Start ap krediti se odobravaju za preduzetnike od 300.000 do 1,5 milion dinara, a za pravna lica od 500.000 do tri miliona dinara sa kamatnom stopom od dva do tri odsto, sa rokom otplate od pet godina i grejs periodom od godinu dana.

Ljušić je kazao da će i ove godine preduzetnici i sektor malih i srednjih preduzeća u poplavljenim područjima moći iz Fonda da povlače sredstva koja moraju da budu namenski korišćena u kreditnoj liniji namenjenoj za kupovinu opreme, remont i sanaciju objekata.

Rok otplate je 10 godina, grejs period dve godine, a kamatna stopa 1,5 odsto.

Mikro preduzeća na taj način mogu da dobiju najviše pet miliona dinara, male firme do 25 miliona, a srednja preduzeća do 50 miliona dinara, naveo je on.

Ljušić je istakao da će težište rada Fonda za razvoj ove godine biti na finansiranju malih i srednjih preduzeća i zapošljavanju, a da će od velikih kompanija šansu da povuku sredstva preko kreditnih linija Fonda imati samo izvoznici.

Izvor: Tanjug, 16.03.2015.