Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O PRIVATNOM OBEZBEĐENJU: Od 1. januara 2017. godine pravna lica, preduzetnici i fizička lica koji se bave poslovima fizičko-tehničkog obezbeđenja moraju da imaju licencu za obavljanje ove delatnosti


U skladu sa Zakonom o privatnom obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 104/2013 i 42/2015 - dalje: Zakon) od 1. januara 2017. godine svi koji se bave poslovima fizičko-tehničkog obezbeđenja moraju da imaju licencu za obavljanje ove delatnosti. Poslove privatnog obezbeđenja mogu obavljati pravna lica, preduzetnici i fizička lica koji imaju licencu za poslove privatnog obezbeđenja.

Da bi pojedinac dobio jednu od utvrđenih licenci mora, između ostalih uslova, da savlada odgovarajuću obuku za poslove privatnog obezbeđenja u skladu sa Zakonom i da ima položen stručni ispit pred komisijom MUP-a.

"Obuku za poslove privatnog obezbeđenja mogu da sprovode MUP i pravna i fizička lica koja ispunjavaju materijalne, tehničke, stručne i kadrovske uslove za obavljanje obuke i koja imaju ovlašćenje Ministarstva. U zavisnosti od utvrđene licence koju građanin želi da stekne, mora da završi obuku po odgovarajućem programu u skladu sa Pravilnikom o programima i načinu sprovođenja obuke za vršenje poslova privatnog obezbeđenja ("Sl. glasnik RS", br. 117/2014)", navode u novosadskoj policiji.

Zahtevi za izdavanje licenci podnose se preko policijske uprave.

Zakon je usvojen krajem 2013. godine. Na inicijativu MUP-a, u maju 2015. godine, usvojen je Zakon o izmenama i dopunama Zakona o privatnom obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 42/2015), kojim su, između ostalog, produženi rokovi za usklađivanje rada pravnih lica i preduzetnika sa odredbama Zakona, do početka 2017. godine.

Podsetimo da je Nezavisni sindikat radnika privatnog obezbeđenja ranije izjavio da strahuje da bi veliki broj angažovanih mogao da ostane bez posla primenom Zakona i da se time otvara prostor za rad u "sivoj zoni", budući da mnogo ljudi nije u radnom odnosu, već su angažovani ugovorima o privremenim i povremenim poslovima, pa nemaju prava iz radnog odnosa i minimalnu cenu rada.

Izvor: Vebsajt 021, Suzana Stojićević, 14.02.2017.
Naslov: Redakcija