Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NARODNA BANKA SRBIJE: Referentna kamatna stopa zadržana na nepromenjenom nivou od 4 odsto


Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na sednici održanoj 14. februara 2017. godine da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 4,0 odsto.

Donoseći odluku, Izvršni odbor je imao u vidu novu srednjoročnu projekciju inflacije, efekte dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike, kao i činjenicu da je cilj za inflaciju od početka 2017. godine niži i da iznosi 3,0% ± 1,5 procentnih poena. Izvršni odbor očekuje da će inflacija ostati niska i stabilna i da će se od početka ove godine kretati u granicama novog cilja. Takvom kretanju inflacije trebalo bi pre svega da doprinesu oporavak svetske cene nafte i inflacije u međunarodnom okruženju, kao i rast domaće tražnje. S druge strane, još neko vreme bi dezinflatorno trebalo da deluju relativno niski troškovi u proizvodnji hrane.

Prema oceni Izvršnog odbora, neizvesnost u međunarodnom okruženju, pre svega u pogledu kretanja svetske cene nafte i dešavanja na međunarodnom finansijskom tržištu, nalaže oprezno vođenje monetarne politike. Divergentnost monetarnih politika vodećih centralnih banaka dodatno je povećana, a time i neizvesnost njihovog uticaja na globalne tokove kapitala. Ipak, otpornost naše ekonomije na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja sada je veća zahvaljujući boljim makroekonomskim izgledima naše privrede, a pre svega ubrzanju privrednog rasta praćenog daljim smanjenjem unutrašnje i spoljne neravnoteže.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 14. marta 2017. godine.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 14.02.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija