Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O OZAKONJENJU OBJEKATA: Do kraja januara 2017. godine u 130 gradova i opština biće zaposleno 889 novih radnika koji će isključivo biti angažovani na bržem sprovođenju Zakona. Preporuka Ministarstva je da prednost pri zapošljavaju imaju nezaposleni sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje. Za svaku opštinu određena je kvota koliko rešenja o ozakonjenju treba da bude doneto na nedeljnom i mesečnom nivou


Tokom januara 2017. godine, 130 gradova i opština u Srbiji zaposliće 889 novih radnika koji će isključivo biti angažovani na bržem sprovođenju Zakona o ozakonjenju objekata ("Sl. glasnik RS", br. 96/2015 - dalje: Zakon).

To je oko 85 odsto od ukupno 1.046 pravnika, arhitekata i građevinskih inženjera koji će biti zaposleni na poslovima ozakonjenja, a prvi zadatak opština biće da, sa povećanim brojem zaposlenih, u najkraćem roku okončaju popis nelegalno izgrađenih objekata.

Novi radnici angažuju se isključivo uz saglasnost Vladine Komisije za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje kod korisnika javnih sredstava, a Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture preporučilo je lokalnim samoupravama da prednost pri zapošljavaju imaju nezaposleni sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje.

Ministarstvo je za svaku opštinu odredilo kvotu koliko rešenja treba da donese na nedeljnom i mesečnom nivou i kontrolisaće njihove rezultate u pogledu broja popisanih objekata i donetih rešenja.

Ozakonjenjem objekata, kuća i stanova, građani povećavaju vrednost svoje imovine i dobijaju mogućnost da ove nekretnine, ukoliko žele, prodaju. Lokalne samouprave će bržim sprovođenjem ozakonjenja značajno povećati prihode, jer će samo od taksi za ozakonjenje prihodovati 8,4 milijardi dinara, što je šest i po puta više od troškova zarada dodatnih radnika, koje će plaćati iz svojih budžeta.

Takođe, lokalne samouprave po završetku procesa ozakonjenja mogu da računaju i na nekoliko stotina miliona dinara veće prihode od poreza na imovinu.

Zakon je usvojen 20. novembra 2015. godine, a do sada je doneto oko 40.000 rešenja i popisano 509.932 objekta.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, 15.01.2017.
Naslov: Redakcija