Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O BEZBEDNOSTI I ZAŠTITI DECE PRI KORIŠĆENJU INFORMACIONO-KOMUNIKACIONIH TEHNOLOGIJA: Od februara 2017. godine sa radom će početi Jedinstveni nacionalni kontakt-centar za bezbednost dece na internetu


Početkom februara 2017. godine, počeće da radi Jedinstveni nacionalni kontakt-centar za bezbednost dece na internetu, pokrenut na osnovu Uredbe o bezbednosti i zaštiti dece pri korišćenju informaciono-komunikacionih tehnologija ("Sl. glasnik RS", br. 61/2016), koja nalaže prevenciju i edukaciju iz ove oblasti i osnovanje centra za prijavljivanje svih vrsta zloupotreba na globalnoj komunikacionoj mreži.

Kada počne da radi Kontakt-centar će omogućiti deci, njihovim roditeljima i nastavnicima, ali i svim ostalim građanima da prijave slučaj, ali i sumnju da su bezbednost ili prava deteta na internetu ugrožena, a moći će i da se informišu o potencijalnim opasnostima koje decu vrebaju na globalnoj mreži.

Ovaj projekat, kažu u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, osim suzbijanja zloupotreba i unapređenja bezbednosti dece u onlajn okruženju, ima za cilj i prevenciju i edukaciju, kao i podizanje nivoa digitalne pismenosti kod svih građana u našoj zemlji, što uključuje i ukazivanje na prednosti korišćenja informaciono-komunikacionih tehnologija u obrazovanju, poslovanju i svakodnevnom životu.

Pored Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, u rad ovog centra, biće uključeni i MUP, ministarstva prosvete, zdravlja i rada i socijalne politike, te druge nadležne institucije.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, D. D., 16.01.2017.
Naslov: Redakcija