Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O JAVNOM OKUPLJANJU: NEZAVISNE INSTITUCIJE I CIVILNO DRUšTVO SMATRAJU DA JE NACRT ZAKONA NEUSTAVAN


Za Nacrt zakona o javnom okupljanju, nezavisne institucije i civilno društvo kažu da je neustavan, zbog brojnih ograničenja. Radna grupa Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) prihvatiće najveći deo primedaba pre nego što Nacrt zakona zakona bude predat Vladi Republike Srbije.

Gde je tu sloboda ako ne mogu da se okupljam gde želim i kada želim? To je pravo pitanje za sastavljače u ovom trenutku restriktivnog Nacrta zakona.

"Ograničenja slobode okupljanja nisu u skladu sa Ustavom Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006 - dalje: Ustav). Pre svega odredbe kojima se ograničava mesto i vreme okupljanja, a prekršajne kazne su previsoke i odvraćaju građane", kaže Katarina Golubović iz Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom).

U Nacrtu zakona piše da okupljanja nisu dozvoljena pre osam i posle 22 sata, ne pravi se razlika između mirnih i onih drugih okupljanja, a lokalnim vlastima su date odrešene ruke da kažu gde može, ako može.

"Nacrt zakona ima takvo diskreciono pravo da sutra može da vam zabrani ili odredi mesto gde ne možete da se okupite, što je suprotno ustavnoj slobodi o mirnom okupljanju, koje kaže - mirno okupljanje slobodno", kaže Duško Vuković iz Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS).

Iz kancelarije Zaštitnika građana poručuju da se tačno zna koja to ograničenja slobode okupljanja Ustav prepoznaje.

"To su javno zdravlje, moral, prava drugih i bezbednost države Srbije. Sve izvan toga znači narušavanje slobode građana na okupljanje", navodi zamenik Ombudsmana, Miloš Janković.

Na spisak manjkavosti Nacrta zakona treba dodati i da spontana okupljanja nisu do kraja regulisana, a kontramitinzi su izostavljeni.

Predsednica skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, Marija Obradović, kaže da će Nacrt zakona sigurno drugačije izgledati, jer on se ne donosi isključivo za potrebe MUP-a.

"Očekujem da će Radna grupa Ministarstva implementirati najveći deo primedaba. Iz same Radne grupe su se nadali da će se složiti civilni sektor i nezavisna tela da neke stvari moramo da promenimo", kaže Marija Obradović.

Uvid u konačni Predlog zakona imaće i kancelarija EU u Beogradu. Neće biti usvajanja po hitnom postupku, a u skupštinsku proceduru Predlog zakon će ući do kraja 2015. godine.

Izvor: Vebsajt B92, 15.12.2015.
Naslov, Obeležavanje: Redakcija