Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IZMENI ZAKONA O JAVNIM MEDIJSKIM SERVISIMA: 2016. GODINE JAVNE MEDIJSKE USTANOVE RTS I RTV, DELIMIčNO ćE SE FINANSIRATI IZ BUDżETA REPUBLIKE SRBIJE, SA čETIRI MILIJARDE DINARA, A DELIMIčNO IZ TAKSE ZA JAVNE MEDIJSKE SERVISE. ODLUKA O VISINI TAKSE BIćE DONETA U NAREDNIM DANIMA


Zakonom o izmeni Zakona o javnim medijskim servisima ("Sl. glasnik RS", br. 103/2015) država će pomoći Javnu medijsku ustanovu "Radio televizija Srbije" i Javnu medijsku ustanovu "Radio televizija Vojvodine" sa četiri milijarde dinara, što predstavlja značajno olakšanje za budžet građana, izjavio je ministar kulture i informisanja, Ivan Tasovac.

Tasovac je naglasio da je naplata takse najbolji mogući model za finansiranje javnih servisa i da je sada na upravnim odborima RTS-a i RTV-a da definišu tačno visinu takse imajući u vidu koliku je pomoć država već izdvojila iz budžeta.

"To je najbolji signal na koji način se prepoznaje važnost javnog servisa, a tu mislim na javni interes, koji treba da štiti javni servis kroz obrazovne, kulturne programe i bude ono što je svuda u Evropi - servis građana", rekao je ministar.

Zakonom o izmeni Zakona o javnim medijskim servisima, koji je stupio na snagu 15. decembra 2015. godie, a počeće da se primenjuje od 1. januara 2016. godine, predviđeno je da u sledećoj godini RTS i RTV budu delimično finansirani iz budžeta Srbije, sa četiri milijarde dinara, a delimično iz takse za javne medijske servise.

Izvor: Vebsajt RTS, 14.12.2015.
Naslov, Obeležavanje: Redakcija