Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USVAJANJE ZAKONA O ELEKTRONSKOJ UPRAVI I NOVOG ZAKONA O OPŠTEM UPRAVNOM POSTUPKU NEOPHODNO ZA DALJI RAZVOJ EUPRAVE


Plaćanje karticama, konačno usvajanje Zakona o elektronskoj upravi, kao i usvajanje modernog Zakona o opštem upravnom postupku("Sl. list SRJ", br. 33/97 i 31/2001 i "Sl. glasnik RS", br. 30/2010) prioriteti su u radu i razvoju eUprave za 2016. godinu, zaključak je sastanka, na kojem su članovima odbora za IT i telekomunikacije FIC-a (Foreign Investors Council), predočeni trenutno stanje i Strategija razvoja eUprave u Republici Srbiji.

Na održanom sastanku, članovima Saveta je potvrđeno da država želi da čuje glas privrede kada je razvijanje eServisa u pitanju, kao i da se oslanja na pomoć privrednog sektora na ovom polju.

Dražen Maravić, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, naglasio je da je prioritet u idućoj godini obezbeđivanje mogućnosti plaćanja karticama preko Portala eUprava kao i usvajanja Zakona o elektronskoj upravi, koji će se od januara naći na javnoj raspravi i koji će definisati ovu oblast u potpunosti.

 - Dobre vesti su što je najavljeno da će Strategija razvoja eUprave biti usvojena, na nekoj od prvih narednih sednica Vlade Republike Srbije. Stigla su nam sva pozitivna mišljenja i sve je spremno za njeno usvajanje - dodao je Maravić.

Dušan Stojanović, direktor Direkcije za elektronsku upravu potvrdio je da u probnoj fazi plaćanje karticama na Portalu funkcioniše, ali da i dalje nema zvaničnog odobrenja Ministarstva finansija da se ova usluga pusti u rad. Zakon o o elektronskoj upravi je neophodan i on će nam u mnogome pomoći da definišemo i unapredimo stanje eUprave u Srbiji, obzirom da trenutno postoji samo preporuka Vlade Republike Srbije da sve Jedinice lokalne samouprave i državni organi Nacionalni Portal koriste kao sredstvo poslovanja sa građanima i privredom.

Članovi odbora za IT i telekomunikacije Saveta stranih investitora iskoristili su priliku da iznesu svoja očekivanja od države kada je u pitanju eUprava, a to su efikasna državna uprava, podjednak kvalitet usluga, jedan šalter, povezanost državnih organa, kreiranje nove vrednosti, transparentna nabavki i javno privatno partnerstvo.

Oni su podsetili i na zanimljivu studiju Boston Konsalting Grupe po kojoj bi ulaganje u pristup IT-a do 2020. godinine stvorilo novih 100 000 radnih mesta, jer korišćenje tehnologije i internet pomaže u opismenjavanju ljudi, te se tehnologija može iskoristiti kao dobro sredstvo za to država treba da razmisli o ulaganjima u ovu oblast.

Izvor: Vebsat eUprava, 14.12.2015.
Naslov: Redakcija