Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

TRANSPARENTNOST SRBIJE: Prema podacima UNDP, u poslednja tri meseca, osam odsto građana Srbije dalo je mito


Prema podacima koje je nedavno objavio UNDP, osam odsto građana Srbije je dalo mito u poslednja tri meseca, što ukazuje na oko 500.000 slučajeva sitne korupcije, rečeno je na konferenciji Transparentnosti Srbije (TS), povodom okončanja projekta "Zajedno protiv korupcije", koji je sproveden sa organizacijom Transparentnost Češke i Ministarstvom spoljnih poslova te zemlje.

Programski direktor TS, Nemanja Nenadić, rekao je da je najveći broj kada je reč o korupciji, što se za najveći broj krivičnih dela korupcije ni ne sazna.

"Srbija treba da uradi nešto kako bi se saznalo za slučajeve korupcije, kod nas nema proaktivnog pristupa u istragama", rekao je Nenadić i dodao da je po statistikama iz izveštaja Evropske komisije (EK) u Srbiji je 2014. godine pokrenuto oko 1.000 optužnica zbog korupije. Pored toga problemi su što slučajevi traju po nekoliko godina, što dolazi do zastare, kao i blage kazne.

TS je dala nekoliko preporuka, budući da se na proleće 2016. godine očekuje otvaranje Poglavlja 23. U tim preporukama se, između ostalih, navode i pokretanje proaktivnih istraga, povećanje broja tužilaca, sprečavanje i kažnjavanje "curenja" informacija iz istraga....

Zamenik Republičkog javnog tužioca i predsednik Udruženja javnih tužilaca Srbije, Goran Ilić, rekao je da je od velikog značaja nezavisnost javnih tužilaca. Podsećajući da je uvedena tužilačka istraga, Ilić je rekao da treba razmisiti o tome da se delovi policije pripoje javnim tužilaštvima.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 15.12.2015.
Naslov, Obeležavanje: Redakcija