Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OTVARANJE PRVIH PREGOVARAČKIH POGLAVLJA SA EU TEK NAKON PRIMENE BRISELSKOG SPORAZUMA: POGLAVLJE 35 TREBALO BI DA BUDE OTVORENO MEđU PRVIMA


Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je da će Srbija moći da otvori prva poglavlja u pregovaračkom procesu tek nakon što primeni sve što je predviđeno Briselskim sporazumom.

"Ostao je niz stvari koje treba primeniti, i to sam jasno objasnio vlastima Srbije tokom nedavne posete Beogradu", rekao je on i dodao da to što u Prištini nekoliko meseci nije bilo vlade ne predstavlja izgovor za odlaganje sprovođenja onih stavki koje Srbija sama može da izvede.

U nacrtu zaključaka koji se odnose na Srbiju, Savet ministara Evropske unije traži od Srbije da se postepeno usaglasi sa spoljnom politikom EU, pohvaljuje napredak u reformama pravosudja i u bici protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i ekonomske i strukturne reforme, iako podvlači da su tu nužni dodatni napori. Takođe, pohvaljuje se napredak koji je vlada ostvarila na polju unutrašnjih reformi, kao i na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali se ukazuje da ima nedovršenog posla. Istovremeno.

"Savet će nastaviti da nadgleda kontinuirani angažman Srbije na vidljivom i održivom napretku u normalizaciji odnosa, uključujući primenu svih dosad postignutih sporazuma u dobroj veri, kako bi i Srbija i Kosovo napredovali na evropskom putu", navodi se u tekstu koji će biti zvanično usvojen.

U nacrtu se kaže i da poglavlje 35, koje se odnosi na proces normalizacije, treba da bude otvoreno među prvima i da napredak na tom polju treba da bude vezan za napredak u ostalim poglavljima, a isto važi i za poglavlja 23 i 24, koja su vezana za vladavinu prava.U zaključcima se, međutim, ne navodi konkretan vremenski okvir za otvraranje prvih poglavlja.

Izvor: Tanjug, 15.12.2014.