Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NEOPHODNO JAČANJE INSTITUTA MIRNOG REŠAVANJA SPOROVA


Najviše radnih sporova je u javnom sektoru, i to zbog zlostavljanja i diskriminacije na radu. Interes svih je da vlada socijalni dijalog između radnika i poslodavaca, a da se sporovi rešavaju mirnim putem, ocenjeno je na skupu čiji je domaćin bila Regionalna privredna komora u Subotici.

Socijalni dijalog između poslodavaca i sindikata u Srbiji u interesu je svih jer samo tako radnici mogu da budu zadovoljni, a preduzeća uspešna.

"Interes za kvalitetnim kolektivnim ugovorom, socijalnim dijalogom, za odsustvom radnih sporova ili bar njihovim mirnim rešavanjem, postoji i od strane poslodavaca i od radnika, odnosno njihovih sindikata", kaže Miroslav Miletić, potpredsednik Privredne komore Srbije.

I država ima interes da socijalni dijalog između sindikata i poslodavaca bude uspešan.

"Na državi je da razvija taj dijalog, da uspostavi pravi zakonodavni i institucionalni okvir i da potpomogne razvoj socijalnog dijaloga, da ukaže i poslodavcima i sindikatima da je najbolje da svoje sporove rešavaju mirnim putem", navodi Zoran Lazić, pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Na značaj socijalnog dijaloga ukazuje i Nenad Ivanišević, državni sekretar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

"Sa naše strane, i radnici i poslodavci, imaće apsolutnu podršku ne samo zato što je to deo poglavlja 2 i 19 u postupku pristupanja Evropskoj uniji već zato što ministarstvo suštinski misli da je dijalog između radnika, poslodavaca i države najbolji način na koji se problemi mogu rešiti", objašnjava Ivanišević.

Uspešnom socijalnom dijalogu sindikata i poslodavaca značajno doprinosi i Republička agencija za mirno rešavanje radnih sporova.

"Svako rešenje u sporu do koga se dođe pred Agencijom je "win-win" rešenje koje podrazumeva da su i sindikati i poslodavci našli zajednički jezik i došli do rešenja koje je obostrano prihvatljivo", ističe Mile Radivojević, direktor Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova.

Mirno rešavanje sporova u interesu je i poslodavaca i radnika.

"Arbitri – miritelji imaju obavezu da predmet završe u roku od 30 dana. Međutim, pri mirnom rešenju radnih sporova bili smo svedoci nekoliko situacija koje su nam pokazale da se to može primeniti u praksi samo ako to prihvate obe strane", smatra Ištvan Huđi, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Subotica.

Najviše radnih sporova je u javnom sektoru, i to zbog zlostavljanja i diskriminacije na radu. Uz posredstvo Agencije, za šest godina mirno je rešeno 150 sporova, dok je za to vreme, epilog pred svim sudovima u Srbiji dobilo tek njih 50.

Izvor: Vebsajt RTV, Rada Stajić, 15.11.2016.
Naslov: Redakcija