Zastava Bosne i Hercegovine

EVROPSKA KOMISIJA : U IZVEšTAJU ZA 2015. GODINU NAVODE čETIRI PREPORUKE KOJE SRBIJA TREBA DA ISPUNI U OBLASTI PRAVOSUđA


Evropska komisija u svom izveštaju za 2015. godinu navodi četiri preporuke koje Srbija treba da ispuni u oblasti pravosuđa. U Ministarstvu pravde zadovoljni su izveštajem u kojem se konstatuje i određen napredak.

U Izveštaju Evropske komisije za 2015. godinu navodi se da je u oblasti pravosuđa dostignut određeni nivo pripremljenosti i ostvaren izvestan napredak.

I dalje se kao najveći izazovi Poglavlja 23, koje se tiče vladavine prava, navode nezavisnost, efikasnost, borba protiv korupcije i diskriminacije.

Opisujući stanje u srpskom pravosuđu, u izveštaju se navode četiri preporuke kao naročite obaveze koje bi u narednoj godini trebalo da ispunimo.

Prva mera jeste konsolidovanje procesa reforme pravosuđa. Nezavisnost pravosuđa predviđa smanjivanje uticaja izvršne i zakonodavne vlasti – i to članstvom u najvišim pravosudnim telima i ulogom u izboru sudija i tužilaca.

"Ako se stavite u poziciju običnog građanina, da li biste više želeli da vam sudi sudija koji je pod uticajem izvršne vlasti i kojeg izvršna vlast kontroliše, ili sudija koji je nezavisan i koji se veže samo zakonom i drugim propisima", pita predsednik UO Udruženja tužilaca Radovan Lazić. Ističe da je u interesu građana da imaju objektivnog, nepristrasnog sudiju.

Sudije podsećaju da je, pre svih, Ustav Republike Srbije("Sl. glasnik RS", br. 98/2006)osnov za politički uticaj.

"Narodna skupština bira sudije za prvi put, bira predsednike sudova, i bira sve članove VSS koji kasnije biraju sudije na stalnu funkciju, tako da je nesporno da postoji i institucionalni politički uticaj koji mora biti otklonjen, ali to nije nepremostiva prepreka za otvaranje poglavlja", napominje predsednica Društva sudija Srbije, Dragana Boljević.

Zadovoljni izveštajem, iz Ministarstva pravde podsećaju da su, između ostalog, mere za jačanje nezavisnosti pravosuđa predviđene Akcionim planom koji je nedavno prihvaćen u Briselu.

"Mi smo predvideli kako ćemo to da eliminišemo u vremenu. Ne može preko noći ništa da se desi. Ono što je bitno za Akcioni plan 23 jeste da on predviđa i kako ćemo to učiniti", naglašava pomoćnik ministra pravde, Čedomir Backović.

Od Srbije se u okviru Poglavlja 23, kao najbitnije, traži i uspostavljanje evidencije o istragama tužilaštva i suđenjima i presudama u predmetima korupcije, posebno one na visokom nivou, zatim ostvarivanje slobode izražavanja i rad na borbi protiv diskriminacije.

Izvor: Vebsajt RTS, Bojana Mlađenović, 13.11.2015.
Naslov: Redakcija